Haveekspertens fem bedste råd: Det er nu, du skal gøre det

09/8/21 10:27

Sarah Steenfeldt

Foto: PR - Plamtorama
Sommeren går på hæld - men det betyder ikke, at du ikke kan nyde godt af havens liv.

Ferien går på hæld for de fleste danskere, og mange vender snuden hjem efter rejser og sommerhuse. Men har du ikke haft naboen til at vande havens blomster, så kan det være et trist syn, der møder en. Det skaber dog en oplagt mulighed for at give haven et nyt liv, og har man ikke prøvet krukkeplanter på terrassen - så er det nu.

Ifølge Kamilla Høy, der er planteekspert hos Plantorama, er det dog vigtigt, at man grundigt overvejer, hvad planen er for terrassen, inden man kaster sig hovedkulds ud i projektet. 

Det skriver Plantorama i en pressemeddelelse.

"Krukkeplanter kommer med deres sæt udfordringer hvor, at de skal vandes og gødes mere hyppigt end planter i bedene. Men sammensætter man de rigtige planter, kan man skabe et rigtig hyggeligt miljø med små kroge, hvor planterne kommer helt tæt på huset, hvilket man kan få megen glæde af. Det er dog værd at huske, at ikke alle planter egner sig til terrasselivet, ligesom nogle planter ikke egner sig til udplantning i haven. Men urter og planter fra varmere klimaer trives som regel godt i potter og krukker på din terrasse, hvor jorden ikke bliver så kold," siger Kamilla Høy.

Ekspertens fem bedste råd til succes

Haveeksperten giver fem råd til succes med blomster- og plantekrukker uden for dit vindue.

Sæt et mål for krukkerne. Ikke alle planter stortrives i potter, men et sikkert og spiseligt valg er de fleste krydderurter, både de typiske nordiske som timian og mynte, men også sydlandske som rosmarin. Er du til summen af bier og sommerfugle, så er lavendler og bonderoser et godt valg. Hvor tidligere trends har blandet planter i krukkerne, så anbefaler Kamilla Høy, at man fokuserer på nogle ens men mange af de samme planter i hver krukke.

Vælg dem du bedste kan lide. Gå efter dine favoritter, men vær åben overfor, at ofte er sæsonplanter ikke så dyre, og giver gode resultater – og så giver det god mening at eksperimentere og samtidig skifte ud lidt oftere uden at få dårlig samvittighed. På den måde kan du finde ud af hvilke, der passer bedst til dit temperament og smag.

Foto: PR - Plantorama 

Foto: PR - Plantorama 

Husk grundreglerne. Husk dræn i bunden af dine krukker, så overskydende vand kan løbe ud og ikke skaber råd i rødderne. Husk desuden en stor underskål, den korrekte størrelse krukke og masser af muld. Hvis du bor i lejlighed, så husk placeringen af krukken, så underboen ikke får det overskydende pottevand lige ned i morgenkaffen.

Ikke alle planter egner sig til krukker. Det er ikke alle planter og blomster, der egner sig til at stå i krukker. Stauder vil eksempelvis gerne have god plads. Omvendt vil tropiske og sæsonaktuelle planter, så som brændende kærlighed, paletblad og eukalyptus, som ikke kan overleve i haven, stortrives med kærlighed og omsorg på terrassen.

Tænk vejrforhold. Når du skal vælge planter til terrassen, skal du huske at tænke over, om placeringen er nord- eller sydvendt og om planterne vil få fuld sol eller mest skygge. Nogle planter er også hårdere ramte af blæst, så der kan læ tænkes ind. Du kan spørge i dit lokale plantecenter, hvilke blomster, der egner sig til den enkelte haves forhold.