Ikke mange ved dette: Sådan skal håndklæder vaskes korrekt

Af: Mie M.B

|

08/12/2023

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Du har nok vasket og håndteret håndklæder helt forkert hele livet

Mest læste i dag

Sortering af vasketøj kan være en større videnskab. Hvad skal vaskes på hvilke program, hvilke vaskepulver er bedst til hvilke typer tøj, hvor beskidt er det og hvor mange grader skal tøjet have for at blive ordentligt rent. Det er ikke underligt, at en så hverdagsagtigt handling som at klare vasketøjet ind imellem er noget man skal tage tilløb til. Men nu er der kommet et råd frem, som måske kan gøre bunkerne nemmere at håndtere. Det viser sig nemlig, at undertøj skal frasorteres alt andet og vaskes for sig. Her er grunden:

Hver gang du tørrer dig med et håndklæde, overføres bakterier fra din hud til håndklædet. Disse bakterier formerer sig, indtil håndklædet næste gang tages i brug. Mens det normalt ikke er farligt, når det drejer sig om bakterier fra huden, kan det være en anden sag, når det gælder bakterier fra endetarmen og kønsdelene. Iform kommer med følgende god råd til korrekt håndtering af håndklæder, baseret på viden fra Oana Ciofu, professor i bakteriologi ved Københavns Universitet:

  • 1. Lugt til håndklædet. En ubehagelig lugt kan indikere bakterievækst, og håndklædet bør derfor vaskes, uanset hvor mange gange det er brugt.

  • 2. Adskil hoved og ende. Brug ét håndklæde til kroppen og et andet udelukkende til ansigtet. Sidstnævnte bør ikke anvendes til hænder.

Generelt bør bakterier fra forskellige kropsdele forblive adskilte. Bakterier fra huden bør vaskes separat fra undertøj, der har været i nærheden af mere intime områder.

Praktisk set betyder det, at undertøj bør vaskes for sig selv. Ikke kun Iform har råd omkring håndklæde håndtering. House Beautiful lister også følgende råd om korrekt vask og behandling af håndklæder:

  • 1. Vask håndklæderne efter 3-5 bade. Alene.

  • 2. Skift dine håndklæder ud efter et par år. De er ikke designet til at holde længere.

  • 3. Forhindre meldug ved at hænge håndklædet til tørre med det samme og med god afstand til andre håndklæder.

Anbefalet til dig