Kan slå ihjel: Nu advares katteejere

Foto: Shutterstock.

Julen er hjerternes fest, men den er også fyldt med pynt i mange former og farver. Desværre kan det resultere i skader hos katte.

Nu’ det jul igen, og de fleste hjem er pyntet op. Juletræet er dekoreret for at nyde julestemningen til fulde i den ellers så mørke måned. Det er hyggeligt, men får katten poterne i julepynten, kan det resultere i alvorlige skader og forgiftning.

Sådan lyder budskabet i en pressemeddelelse fra Agria Dyreforsikring, der hvert år ser mange skader hos katte netop pga. julepynt. Skader som er nemme at undgå.

Juletræspynt glimter og lokker

Juletræspynt som julekugler og kræmmerhuse udgør en risiko for kattens ve og vel, fortæller Tine Antvorskov, direktør hos Agria Dyreforsikring:

“Katten kan få lyst til at lege med den glimtende julekugle eller spise indholdet af et kræmmerhus.”

Julekugler går let i stykker og kan skære katten, mens kræmmerhusets lækkerier ofte kan give katten dårlig mave. Hvis der er tale om chokolade, kan det tilmed slå den ihjel, da chokolade er giftigt for katte.

“Derudover er det vigtigt at sætte selve juletræet solidt op og ikke at bruge levende lys, i det tilfælde at katten finder på at springe op i det,” forklarer Tine Antvorskov.

Brug elektrisk lys i juletræet, hvis du har kat, lyder rådet fra Agria Dyreforsikring. Foto: Shutterstock.

Giftige juleblomster

En anden dekoration, som mange bruger, er juleblomster som juleroser, julestjerner og amaryllis. De er smukke, men også giftige for katten, hvis den skulle få lyst til at smage på dem.

“Så har du juleblomster i dit hjem, er det vigtigt at katten ikke kan få fat i dem, da den risikerer at blive forgiftet,” siger Tine Antvorskov.

Gavebånd og legetøj er farligt

Når først juleaften er oprundet, og gaverne skal deles ud, er det vigtigt, at katten ikke tager del i udpakningen. Små dele fra legetøj eller pynt på gaverne kan nemlig være sjove at lege med, men spiser katten dem, kan de skabe store problemer i dens mave.

Foto: Shutterstock.

Gavebåndenes skarpe kanter skærer i kattens tarme, når de passerer igennem, og forvolder som regel så store skader, at katten skal tilses af en dyrlæge.

“Legetøj er også en til bagevendende synder,” fortæller Tine Antvorskov og uddyber:

 “Små ting som ikke lige sådan kommer ud af katten, hvis den skulle spise dem. Og det kan altså betyde en tur til operationsstuen, for at få det opereret ud igen.”

Tag de nødvendige forholdsregler, så sørger du for, at I kan holde en glædelig jul - uden hverken dårlig mave eller en tur til dyrlægen, lyder rådet fra Agria Dyreforsikring.