Kvinders levevis i tilbagegang: Udfordringerne størst for denne gruppe

Af: Mie M.B

|

12/12/2023

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En rapport tyder på at ældre generationer havde det bedre på visse punkter

Mest læste i dag

Måske var det hele i virkeligheden bedre i gamle dage? En nylig rapport antyder, at amerikanske kvinder i dag ikke nødvendigvis lever bedre end deres mødre og bedstemødre. Data viser, at de seneste år har været præget af nedgang på vitale områder for kvinders sikkerhed og sundhed. Det skriver mediet CNN.

Population Reference Bureau udformede et indeks over kvinders trivsel, der identificerede faktorer, som bedst afspejler den generelle status for fattigdom, uddannelse, politisk repræsentation, fysisk og mental sundhed samt deltagelse på arbejdsmarkedet. Indekset sammenlignede status for forskellige generationer af amerikanske kvinder ved alderen 25 til 34.

"Selvom der har været visse forbedringer fra generation til generation, er millennial-generationen den første generation af kvinder siden den såkaldte Silent Generation, der oplever tilbagegang i generel velvære baseret på vores indeks," udtaler Sara Srygley, ledende forfatter af rapporten og forskningsanalytiker ved Population Reference Bureau.

Nedgangen i sundhed og sikkerhed stod i kontrast til millennial-kvinders placering inden for uddannelse og beskæftigelse, hvor mange tal, ifølge rapporten, steg i forhold til tidligere generationer.

Rapporten indikerer, at udfordringerne er større for mørke kvinder, særligt unge. 

Selvom sundhed, sikkerhed, uddannelse og beskæftigelse oplevede fremgang fra Silent Generation til baby boomers, begyndte tingene at stagnere i 2017 og er nu i aktiv tilbagegang for millennial-generationen.

Rapporten peger på politik og sociale strukturer som årsager til tilbagegangen, herunder en stagnation i indsatsen for at lukke lønningskløften mellem kønnene. Beslutninger om at rulle beskyttelse inden for reproduktiv sundhedspleje, herunder bl.a. Retten til fri abort, tilbage, kan også have bidraget til nedgangen.

Martha Sanchez, direktør for sundhedspolitik og advocacy hos Young Invincibles, påpeger, at unge kvinder oplever betydeligt pres og mødes med barrierer, hvilket påvirker deres mentale sundhed negativt. Hun nævner også, at manglende reproduktiv adgang, overkommelig sundhedspleje og restriktive abortlove påvirker unge kvinders mentale sundhed, især i kølvandet på Covid-19-pandemien.

Anbefalet til dig