Køkkenredskaber er på ingen måde billige redskaber, og mange passer derfor rigtig godt på deres produkter, så de ikke går i stykker og skal erstattes. Det er dog noget nært uundgåeligt, at redskaberne i længden nedslides og derfor kræves udskiftning. Men ved et af de mest anvendte produkter i køkkenet bør denne udskiftning ske lang tid før du tror.
En nylig undersøgelse har nemlig kastet lys over potentielle risici ved brugen af beskadigede pander og køkkenudstyr, især dem med Teflon-belægning.
Det skriver ouest-france.
Forbrugerforsvarsforeningen "60 millioner forbrugere" offentliggjorde den 23. marts 2022 en undersøgelse, som påpeger mangel på gennemsigtighed blandt producenter af non-stick pander. "Under dække af industriel hemmelighed angiver producenterne ikke deres nøjagtige sammensætning. Ifølge vores analyser indeholder visse produkter, der garanteres at være PFOA-fri, stadig spor,"
Stoffet mistænkes for at være kræftfremkaldende og vil have virkninger på immunsystemet, udviklingen af fostre eller endda udviklingen af hjerte-kar-sygdomme. Det er også skadeligt for miljøet.
Derfor er det vigtigt ikke at bruge panden, når belægningen bliver beskadiget.
Siden 2020 har EU forbudt brugen af PFOA (perfluoroktansyre) af sundhedsmæssige årsager, og stoffet er blevet klassificeret som et problematisk kemikalie af Det Europæiske Kemikalieagentur (Echa).
En undersøgelse fra University of Newcastle og Flinders University, offentliggjort i tidsskriftet Science Direct, understreger risikoen for, at mikroskopiske plastpartikler frigives fra ridsede eller beskadigede Teflon-pander. Dr. Cheng Fang, en af forfatterne til undersøgelsen, betoner behovet for yderligere forskning i disse PFAS-partikler og deres sundhedsmæssige implikationer.
Forsigtighed kræves også ved andre produkter
Forbrugerorganisationen UFC Que Choisir anbefaler forsigtighed og råder til at undgå brugen af ridsede eller beskadigede madlavningsbeholdere. De foreslår alternativer som støbejernsfade, som er slidstærke og ridsefaste, samt jern og stål, selvom disse materialer kræver særlig vedligeholdelse og er følsomme over for sure fødevarer.
Hvad angår silikoneforme og polyamidtilbehør, er det vigtigt at være opmærksom på korrekt brug og potentielle risici ved høje temperaturer.
Samlet set peger disse undersøgelser på vigtigheden af at være opmærksom på de køkkenredskaber, vi bruger, og de potentielle helbredsmæssige konsekvenser, der kan følge med brugen af beskadigede eller uegnede materialer.