Mange danskere laver fejl, når det omhandler toiletbesøg: Er skadeligt for dit helbred

Af: Lucas Andreas

|

22/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mange ser det i nogle situationer som noget pinligt at skulle indtage plads på porcelænstronen.

Mest læste i dag

Det at gå på toilettet, en af livets mest grundlæggende funktioner, er blevet et kildent emne for mange, pakket ind i tabuer og sjældent diskuteret åbent. Ifølge fysioterapeut Johanna Tossavainen er det på høje tid, vi ændrer holdning til denne naturlige del af vores daglige rutine.

Det skriver Is.fi

Tossavainen, som har specialiseret sig i behandling af bækkenbundsproblematikker, understreger, at undervisning i kropsfunktioner og åbenhed omkring toilettet bør starte tidligt i livet for at undgå sundhedsmæssige komplikationer senere hen.

En undersøgelse peger på flere fejl, vi begår på toilettet, som kan have langsigtede konsekvenser for vores sundhed.

Blandt de mest kritiske fejl er tendensen til at undertrykke lyden under toiletbesøg, hvilket kan føre til unødvendig spænding i bækkenbundsmusklerne og forstyrre den naturlige funktion af blære og tarme. Tossavainen advarer kraftigt mod denne praksis og minder os om, at lyden af vandladning og afføring er helt normal og naturlig.

Et andet udbredt problem er tendensen til at udskyde toiletbesøg, især på offentlige steder eller i situationer, hvor det ikke er praktisk. Dette kan belaste kroppens naturlige funktioner og i værste fald føre til forstoppelse og andre fordøjelsesproblemer. Tossavainen anbefaler, at man lytter til kroppens signaler og reagerer inden for ti minutter for at undgå unødig belastning.

Desuden fremhæver hun vigtigheden af korrekt kropsholdning på toilettet. Mange af os sidder forkert, hvilket kan hæmme den naturlige afføring. En simpel løsning er at anvende en skammel til at skabe en mere naturlig vinkel for kroppen, hvilket fremmer en sundere afføringsproces.

Til sidst opfordrer Tossavainen til en åben dialog om toilettet og de problemer, der kan opstå, herunder hyppig vandladning, overaktiv blære og forstoppelse. Ved at bryde tavsheden omkring disse emner kan vi fremme en sundere tilgang til kropsfunktioner og sikre, at ingen føler skam over noget så naturligt som et toiletbesøg.

Anbefalet til dig