Mange laver fejl med elkeddelen: Ødelægger både vand og keddel

Af: Lucas Andreas

|

13/03/2024

Livsstil
Foto: Shutterstock
Mange laver fejlen helt uden at tænke over det.

Lige nu læser andre også

I hverdagens travlhed søger vi ofte efter genveje i køkkenet, der kan spare os tid og gøre madlavningen lidt lettere. En elkedel er blevet en uundværlig hjælper for mange, ikke kun for te-elskere, men også for alle, der værdsætter hurtigheden og bekvemmeligheden ved at kunne koge vand på få minutter til eksempelvis hurtigretter eller som en metode til at forkorte opvarmningen af vand i gryderne.

Umiddelbart kunne det antages, at den forholdsvis simple handling – at fylde kedlen, trykke på en knap, og voila, kogt vand – skulle være nemt og uden udfordringer, men processen kan dog skjule en fejl, mange af os begår.

Det er en fejl, der ikke kun påvirker smagen af vores drikkevarer, men også kan have sundhedsmæssige konsekvenser.

Det skriver femmeactuelle.

Når du koger vand, ændres dets sammensætning og frigiver gasser, der danner damp. Når temperaturen på vandet igen falder, lægger dampen sig i et tyndt lag på vandet og ender med at gøre væsken "giftig". Hvis vandet stagnerer i elkedlen for længe, ​​kan det desuden bidrage til øget dannelse af kedelsten og være ubehageligt for smagen, når du drikker det, udover at beskadige dit apparat.

Ved at genopvarme vandet ændres dets kemiske sammensætning, og der frigives gasser, som kan gøre vandet sundhedsskadeligt. Derudover kan stillestående vand i kedlen fremme dannelsen af kedelsten og ødelægge smagen af dit vand, mens det også slider på din elkedel over tid.

For at undgå disse faldgruber er det afgørende at tømme kedlen efter hver brug og altid fylde den med frisk, koldt postevand, før du koger. Kalkaflejring er et andet almindeligt problem, der kan påvirke kedlens ydeevne og vandets smag. Regelmæssig afkalkning, som eksempelvis kunne ske ved hjælp af en blanding af vand og hvid eddike, anbefales mindst en gang om måneden for at holde din elkedel i topform.

Vandstandsmarkeringerne på kedlen er der af en grund og bør overholdes nøje for at sikre korrekt funktion og undgå risici for overkogning eller skader på apparatet. At fylde kedlen med forvarmet vand fra hanen i håb om at spare tid er ikke blot ineffektivt; det kan også øge risikoen for bakterievækst og er derfor frarådet. Samtidig er der også mere kalk i varmere vand.

Så mens elkedlen uden tvivl er en praktisk og tidsbesparende opfindelse, kræver dens brug en vis omtanke og pleje for at sikre, at den fortsætter med at være en sund og effektiv del af vores køkkenrutiner. Ved at følge disse enkle retningslinjer kan vi ikke kun forlænge levetiden på vores elkedler, men også sikre, at det vand, vi drikker og bruger i vores te og kaffe, er så rent og sundt som muligt.

Anbefalet til dig