Mange af os har 'stolen' derhjemme - stedet, hvor tøj, der er for rent til vasketøjskurven, men for beskidt til skabet, bliver lagt.
når vi smider tøjet på stolen i soveværelset i stedet for at lægge det på plads, kan det synes som en harmløs vane, men psykologer peger på, at denne adfærd ofte afspejler dybere mønstre i vores psyke og livsstil, der afslører alt fra udmattelse til mangel på organisatoriske rutiner.
Psykologisk set kan 'stolen' tolkes på flere måder.
En af dem er tendensen til at udskyde opgaver, som er en kendt psykologisk mekanisme.
Psykologer fra Madrid Capital fremhæver over for Infobae, at udsættelse ofte fører til, at vi opfatter små opgaver, som at hænge tøj på plads, som ubetydelige eller drænende, hvilket får os til at udskyde dem på trods af, at det kun tager få minutter.
Træthed kan ligeledes være en vigtig faktor bag rod.
Dage fyldt med stress og aktivitet efterlader mange uden energi til at holde orden.
Psykologer forklarer, at i perioder med udmattelse prioriterer hjernen ofte hvile frem for ikke-essentielle opgaver som oprydning. Når trætheden melder sig, mister vi interessen for at holde omgivelserne pæne, og soveværelsets tilstand bliver et spejl på vores mentale tilstand: en uopredt seng og rod på gulvet kan indikere overvældelse og behovet for en pause.
For nogle mennesker er rod ikke nødvendigvis forbundet med træthed, men derimod en vane, der opstår i mangel af struktur og rutine. Når vi mangler faste organisatoriske rutiner, bliver stolen det oplagte sted til ”midlertidig opbevaring” af tøj.
For dem, der ønsker at bryde vanen, anbefaler eksperter små ændringer: Sæt tid af hver dag til oprydning, brug kurve til tøj, der skal genbruges, og etabler en fast rutine for at skabe et rum, der fremmer ro og struktur.