Når det kommer til mad, er det almindeligt at være forsigtig med udløbsdatoer og undgå enhver risiko for madforgiftning.
Men faktisk er der nogle fødevarer, der er spiselige længe efter deres angivne udløbsdato.
At smide dem væk vil derfor være spild af ressourcer. Herunder kan du læse, hvilke produkter du med god samvittighed kan beholde, selvom de er gået over tid.
Kaffe
Til alle kaffemisbrugere er der gode nyheder. Din kaffe kan holde sig længere end den angivne udløbsdato, hvis du opbevarer den korrekt.
Sørg blot for at opbevare den på et tørt sted i en lufttæt beholder for at undgå skimmelsvamp. På den måde kan du altid nyde en frisk og velsmagende kop kaffe.
Pasta og ris
Hvis du har en gemt noget pasta, der vel og mærke aldrig har været åbner, kan du være lettet over at høre, at tørre pasta og ris kan opbevares i lang tid, så længe de holdes tørre.
Hvis de undgår vand og fugt, vil de ikke mugne - heller ikke efter udløbsdatoen er overskredet.
Bønner
En anden type fødevare, der har en lang holdbarhed, er bønner og andre bælgfrugter.
Disse fødevarer kommer normalt i poser, men det er ikke den bedste måde at opbevare dem på, hvis de skal holdes friske i længere tid.
Ved at skifte til lufttætte opbevaringsglas kan du nemlig forlænge deres holdbarhed.
Dog vil man få mest ud af at spise sine bælgfrugter inden for fire år, da vitaminerne vil blive reduceret betydeligt herefter.
Honning
Honning er en af de mest langtidsholdbare fødevarer, og faktisk kan honning have en ubegrænset holdbarhed.
Dette skyldes honningens høje sukkerindhold og lave vandindhold samt visse enzymer, der holder den frisk.
Også andre fødevarer som krydderier og mel kan sagtens indtages efter udløbsdatoen, så længe de opbevares et tørt sted.
Næste gang du står med et af de ovennævnte produkter, der lige akkurat er gået over udløbsdatoen, kan du overveje at give det en chance i stedet for at smide det ud.