Ny forskning: Disse mennesker lever kortere

21/3/22 10:33

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Ny forskning afslører, hvem der levere kortere.

50.000 danskere lever med epilepsi, en af de hyppigst forekomne neurologiske sygdomme. Nu viser ny forskning, at personer med epilepsi dør væsentligt tidligere end folk uden – i gennemsnit lever de 10 til 12 år kortere. Det oplyser Aarhus Universitet Health i en pressemeddelelse.

”Den betydeligt reducerede livslængde findes både hos dem, der udvikler epilepsi som følge af en underliggende tilstand, som hjernekræft, infektion eller blodprop i hjernen, og hos dem, der udvikler epilepsi, uden at vi umiddelbart kan vise en underliggende årsag til epilepsien,” forklarer Julie Werenberg Dreier, som er seniorforsker ved Center for Registerforskning ved Aarhus Universitet og en af forskerne bag studiet.

Lang række af dødsårsager

Den gennemsnitlige reduktion i leveår var 12 år for mænd med epilepsi og 11 år for kvinder. Overdødeligheden er især udtalt blandt personer med epilepsi og psykisk sygdom, hvor levetiden i gennemsnit var forkortet med helt op til 16 år.

”Vi fandt ud af, at den reducerede livslængde hos personer med epilepsi var relateret til en lang række dødsårsager, som ikke kun tæller neurologiske, men også hjerte-karsygdomme, psykiatriske sygdomme, alkohol, ulykker, og selvmord,” siger Jakob Christensen, klinisk lektor ved Aarhus Universitet og overlæge ved Neurologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, som også står bag undersøgelsen.
Ved hjælp af de danske sundhedsregistre har det været muligt at lave dette studie, som har fulgt næsten seks millioner danskere, herunder lidt mere end 130,000 personer med epilepsi.

”Det store studie har muliggjort detaljerede analyser af en række forskellige dødsårsager og har betydet, at vi for første gang nu kan beregne, hvor mange tabte leveår de enkelte dødsårsager bidrager med hos personer med epilepsi. Denne viden er vigtig, fordi den vil kunne bruges til at forebygge den høje dødelighed, som vi i øjeblikket ser hos personer med epilepsi,” fortæller Julie Werenberg Dreier.

Dødeligheden skal mindskes

Resultaterne er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Brain.

Ifølge forskerne skyldes overdødeligheden blandt personer med epilepsi en lang række forskellige tilstande, som går på tværs af stort set alle lægefaglige specialer. Derfor er der behov for en samlet indsats for at mindske dødeligheden.