Nyt studie afslører: Med nem metode mindsker du risikoen for demens

11/4/22 10:17

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Med en forholdsvis enkel metode, kan du mindske risikoen for demens.

At opnå en følelse af  'større mening' med livet kan sænke risikoen for at udvikle demens, viser en undersøgelse.

Forskere gennemgik beviserne fra otte tidligere offentliggjorte artikler, som inkluderede data fra 62.250 ældre voksne på tværs af tre kontinenter. Det skriver DailyMail.

De fandt, at det at have et højere formål eller mening med livet var 'betydeligt forbundet' med en reduceret risiko for demens og kognitiv svækkelse. Navnlig var det at have en følelse af formål forbundet med en 19 procent reduceret frekvens af klinisk signifikant kognitiv svækkelse.

Det betyder, at de var næsten en femtedel mindre tilbøjelige til at have oplevet fald i hukommelse, sprog og tænkeevner.

Dette niveau af kognitiv svækkelse er ikke så alvorlig som demens, men det øger risikoen for tilstanden.

Tidligere beviser tyder på, at det at føle et formål med livet kan være gavnligt for at komme sig over stress og er forbundet med reduceret betændelse i hjernen - begge dele kan være forbundet med en reduceret risiko for demens.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Mennesker med en højere følelse af formål kan også være mere tilbøjelige til at engagere sig i aktiviteter såsom motion og involvere sig socialt, hvilket kan beskytte mod risiko for demens.

Resultaterne, offentliggjort i tidsskriftet Agi ng Research Reviews, indikerede også, at et positivt humør ikke så ud til at have en effekt på demensrisiko.

"Vi har fundet ud af, at en følelse af formål kan reducere risikoen for demens, hvilket tilføjer andre beviser, der forbinder meningsfuldt liv med forbedret mental sundhed og reduceret risiko for handicap og hjertesygdomme," sagde førsteforfatter og ph.d.-studerende Georgia Bell.

Har du en mening med livet?