Opbevarer du også dine kartofler i køleskabet? Her er en rigtig god grund til at lade være

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mange opbevarer kartofler helt forkert.

Lige nu læser andre også

Kartoflen er kendt for sin alsidighed, og den er af samme grund en meget anvendt rodfrugt i mange forskellige køkkener verden over. Dog er det en udbredt misforståelse, at kartofler skal opbevares i køleskabet. 

Det skriver det norske medie Sosialnytt.

Den primære årsag til at fjerne kartoflerne fra køleskabet er kartoflens kemiske sammensætning. De indeholder nemlig stivelse, og når kartofler udsættes for køleskabets temperaturer, vil stivelsen begynde at omdanne sig til sukker. Derved vil kartoflerne få en sødere smag, og når de så senere koges, vil de få en mørkere farve. 

Når stivelse omdannes til sukker i et køligt miljø, vil kartoflerne samtidig være mere tilbøjelige til at producere akrylamid, når de senere tilberedes. Et stort indtag af akrylamid kan ifølge blandet andet Food Standards Agency (FSA) være kræftfremkaldende, så derfor er det at foretrække, hvis kartoflerne ikke danner akrylamid. 

Hvordan skal kartofler så opbevares, spørger du nu måske dig selv? For at bevare kartoflen så godt som muligt, anbefales det, at man har dem i mørkt, tørt og køligt sted, som ikke er køleskabet. Den ideelle temperatur for opbevaring af kartofler er 7-10 grader celsius. Derfor kan et spisekammer eller en kælder være et fordelagtigt sted at opbevare sine kartofler. 

Derudover er det vigtigt, at man ikke opbevarer dem i en lufttæt beholder, da man på den måde kan forhindre fugt, og dermed holder kartoflerne sig længere.  

Anbefalet til dig