Orker du ikke denne juletradition? Måske du så skal lade være og prøve det her i stedet

Af: Mie M.B

|

12/12/2023

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er ikke altid denne tradition spreder hygge og glæde med sig

Mest læste i dag

Julen bringer ikke kun glæde for børn, når drillenissen flytter ind og skaber ballade med risengrød og farvet mælk i nattens mulm og mørke. Mens forældre måske ser det som en hyggelig juletradition, er det ikke sikkert, at alle børn deler den begejstring. Børnebogsforfatter og pædagog Emilie Melgaard Jacobsen påpeger overfor Alt For Damerne, at nogle børn kan have svært ved at skelne mellem virkelighed og leg, når det kommer til julens magiske væsener. 

"Vi skal huske på, at det for børn kan være meget abstrakt det her med jul og nisser og julemanden. Og det er der nogle børn, som synes er fedt, mens nogle børn bliver utrygge over alt det uforudsigelige og får ondt i maven over, hvad nissen nu finder på," udtaler hun.

Forældre har naturligvis gode intentioner om at skabe hyggelige juleminder, men det kan være svært at vide, hvor ens børns grænser går. Emilie Melgaard Jacobsen foreslår at gøre det til en leg og spørge barnet, om det har lyst til at deltage. Hun tilføjer, at nogle børn tidligt udtrykker frygt for julemanden eller julenissen, og det er vigtigt at anerkende deres ægte følelser.

Hvis ideen om drillenissen ikke vækker begejstring hos forældrene, kan man også tilpasse legen. Det kræver tid og overskud at opretholde nisselegen i 24 dage, og det er helt i orden at holde pauser så det passer til familiens behov. Det kan være så simpelt som at aftale, at nissen kun opholder sig i stuen, eller at den undgår barnets værelse.

Emilie Melgaard Jacobsen har også et par bud på hvad man kan lave i december, så der stadig kommer lidt leg ind, men uden at det bliver drillerier. Hun foreslår bl.a. At man skruer op for juletøjet, læser en kalenderbog og bruger legetøjet som del af julepynten.

Anbefalet til dig