Flere danskere ønsker større frihed i, hvordan de eller deres kære skal begraves – eller huskes. Det gælder både deling af aske, opbevaring i hjemmet og brug af aske i smykker.
Disse ønsker får nu politisk opmærksomhed, og kirkeminister Morten Dahlin (V) bekræfter, at der aktuelt overvejes ændringer i begravelseslovgivningen. Det fortæller TV 2 Fyn.
I dag bliver cirka 88 procent af alle afdøde i Danmark kremeret, og med det følger nye måder at forholde sig til asken på. Et af de mere kontroversielle forslag handler om at lovliggøre smykker med aske fra afdøde.
Den praksis er i dag ulovlig, men Dahlin åbnede i februar for muligheden og har bedt både Etisk Råd og landets biskopper om at vurdere idéen.
Hos Danske Bedemænd ønsker man at etablere et udvalg, der kan gennemgå lovgivningen. Branchedirektør Ole Roed Jakobsen ser især behov for fleksibilitet omkring askespredning.
I dag må aske kun spredes over åbent hav, men Jakobsen foreslår at tillade askespredning i naturen – blot ikke på steder, hvor det kan virke stødende, som fortove og offentlige veje.
Desuden foreslår han, at forældre, der mister et barn i vintermånederne, får lov at opbevare urnen midlertidigt derhjemme, hvis de ønsker at vente med nedsættelsen til foråret. Ifølge Jakobsen er ønsket om mere medbestemmelse i døden ikke blot voksende, men også menneskeligt forståeligt.