Så ofte bør du skifte din tandbørste: Du vil blive overrasket

13/3/23 09:35

Henrik Rothenbücher

Foto: Shutterstock.com
Du vil nok blive overrasket over, hvor ofte du bør skifte tandbørste.

At børste tænder er en vigtig del af vores daglige rutine for at opretholde en sund mundhygiejne. Men hvor ofte bør man egentlig skifte sin tandbørste?

Ifølge American Dental Association bør du skifte din tandbørste hver tredje til fjerde måned, eller når børstehårene begynder at se slidte eller ødelagte ud. Men hvorfor er det vigtigt at skifte din tandbørste regelmæssigt?

Tandbørster bliver hurtigt fyldt med bakterier, da de kommer i direkte kontakt med vores mund, som er fyldt med mikroorganismer.

Hvis du ikke skifter din tandbørste regelmæssigt, kan disse bakterier ophobe sig på børsten, og når du bruger den, kan du sprede disse bakterier til din mund og tandkød. Dette kan føre til tandkødsbetændelse og andre problemer med mundhygiejnen.

Derudover mister tandbørstens børstehår deres stivhed og bliver slidte over tid, hvilket gør det sværere at børste tænder effektivt.

Hvis du børster dine tænder med en tandbørste med slidte børstehår, kan du gå glip af at fjerne plak og madrester fra tænderne, hvilket igen kan føre til tandkødsbetændelse og tandproblemer.

For at opretholde en god mundhygiejne er det derfor vigtigt at skifte din tandbørste regelmæssigt. Hvis du har været syg, er det også en god idé at skifte din tandbørste, da sygdomsbakterier kan overleve på børstehårene i op til 10 dage.

Vælg altid en tandbørste med bløde børstehår, da disse er skånsomme mod tandkødet, og børst tænderne grundigt i to minutter to gange om dagen.

Skift din tandbørste regelmæssigt for at opretholde en sund mundhygiejne og undgå tandproblemer.

Skal du vælge en elektrisk tandbørste eller en almindelig?

En elektrisk tandbørste kan være bedre end en almindelig tandbørste, når det kommer til at opretholde en god mundhygiejne.

Ifølge en undersøgelse fra Cochrane Collaboration, der er en international organisation, der laver systematiske litteraturstudier inden for sundhedsvæsenet, kan elektriske tandbørster være mere effektive end manuelle tandbørster til at fjerne plak og reducere risikoen for tandkødsbetændelse.

I undersøgelsen blev der analyseret 56 forskellige studier, hvor elektriske tandbørster blev sammenlignet med manuelle tandbørster.

Resultaterne viste, at elektriske tandbørster var mere effektive til at fjerne plak, især i områder, der var svære at nå, såsom mellem tænderne og langs tandkødsranden. Derudover viste undersøgelsen, at elektriske tandbørster kunne reducere risikoen for tandkødsbetændelse mere effektivt end manuelle tandbørster.