Skjult bakteriebombe: Derfor skal du tage dine sko af ved døren

Af: Mie M.B

|

08/12/2023

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er ikke kun jord og snavs skoene kan bære på under sålerne

Lige nu læser andre også

Du har måske stået i situationen: Du er inviteret til fest eller selskab i et privat hjem og du har valgt tøj og sko baseret på at de skal matche hinanden. Ved ankomst konstaterer du at alle har taget deres fodtøj af. Hvad gør du? Og kan det ikke være ligemeget med lidt snavs under skoene, hvis du bare tørrer dem grundigt nok af i dørmåtten? Måske ikke. Særligt ikke hvis der er børn i huset. For undersøgelser viser, at sko kan være bærere af forskellige bakterier, herunder E. coli, der kan forårsage alvorlige mavesmerter, blodig diarré og opkastning. Det skriver mediet CNN.

Dog er det ikke kun bakterier, der udgør en trussel. Jill Litt, miljøforsker ved University of Colorado, påpeger, at støv og snavs fra by og land kan indeholde farlige tungmetaller som bly, kobber og zink samt rester af pesticider. Dette gælder især i ældre byområder, hvor bly kan fragtes ind i hjemmet via skoene.

For hjem bygget før 1978, hvor blybaseret maling var almindelig, er risikoen for blyforurening en ekstra bekymring. Dette er særligt farligt for børn, der er mere sårbare over for toksiske effekter på grund af deres størrelse og tætte kontakt med forurenende stoffer på gulvene.

Inden man pålægger gæsterne at tage skoene af ved døren, anbefaler eksperter at sikre et støvfrit hjem ved brug af en våd moppe i stedet for at feje eller støvsuge, da dette kan hvirvle bakterier op i luften. Det er også vigtigt at være opmærksom på vandrette overflader, der også kan bære bakterier.

Selvom det at tage skoene af ved døren kan være en effektiv måde at begrænse bakterier, er det samtidig vigtigt at værten tænker på gæsternes komfort. At vaske gulvet før og efter besøg kan være den bedste måde at komme uden om hele dilemmaet.

Anbefalet til dig