Hvis du starter dagen med en kop kaffe, så skal du stoppe med det

Af: Ida Hansson

|

21/04/2024

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En kop dejlig friskbrygget kaffe hver morgen er for mange mennesker ensbetydende med at starte dagen. Men faktisk skal du slet ikke drikke kaffe om morgenen.

Mest læste i dag

For mange af os er den første kop kaffe om morgenen nærmest hellig og måske nødvendig for at starte dagen ordentligt.

Men hvis målet med kaffen er at pifte op, bør du drikke den, når cortisolniveauet i kroppen er lavt.

Det betyder, at man egentlig ikke skal drikke kaffe om morgenen, mener forskerne. Det skriver kaffehjemmesiden Kaffegeek.

Forøgelse af kortisolniveau

Kort efter du er vågnet, begynder din krop at producere kortisol, og efter cirka to timer vil dit kortisolniveau nå sit højdepunkt. Ifølge forskerne kan det derfor være en fordel at vente et par timer, før man drikker den første kop kaffe.

Resten af ​​dagen vil kortisolniveauet falde og stige.

Dette kan variere fra person til person, men du kan få mest udbytte af koffeinen tre til fem timer efter at have stået op.

Trænger du til et ekstra boost, når den såkaldte 14-pause kommer om eftermiddagen, kan det være et godt tip at få en kop kaffe omkring kl. 13, hvis du har været vågen siden 6.30.

Kortisol er et såkaldt stresshormon, der forekommer naturligt i kroppen. Det er stoffet, der får dig til at føle dig mere opmærksom, ligesom koffein. Kortisolniveauet varierer i løbet af dagen, og følger din biologiske døgnrytme.

Et spørgsmål om vane

Monica Hauger Carlsen, koffeinekspert og ernæringsforsker ved instituttet for ernæringsvidenskab ved Universitetet i Oslo, skriver i en e-mail til Dagbladet, at hun ikke mener, at de fleste drikker kaffe for at få den bedst mulige effekt af koffeinen i kaffen.

- Kaffe drikkes af mange, fordi det er blevet en vane, og fordi man føler, man bliver pudset af det. Koffein har den effekt på kroppen. Nogle undersøgelser tyder på, at koffein også kan have en effekt på det indre ”ur”, der styrer vores døgnrytme, men der skal mere forskning til, før man kan sige noget sikkert om denne effekt, skriver hun.

Hun understreger, at før der eventuelt forskes mere i dette, mener hun, at effekten er så lille, at den ikke vil have så stor effekt for de fleste voksne.

- Men det kan bestemt ikke skade at vente med kaffen, til man er vågnet lidt ordentligt om morgenen, skriver Carlsen.

Drikker du kaffe hver dag, vænner kroppen sig til en vis grad til koffein. Hvis man ikke drikker kaffe, kan man få abstinenssymptomer, som hovedpine, skriver hun.

- Sådanne abstinenssymptomer går som regel over efter et par dage. Det er individuelt, i hvilken grad du oplever abstinenssymptomer, når du holder op med at drikke kaffe. Effekten af ​​koffein varierer en del fra person til person. Og selvom man har et regelmæssigt indtag af koffein, kan man, hvis man en dag drikker meget mere end normalt, stadig få akutte symptomer som søvnproblemer, advarer forskeren.

Kaffe om eftermiddagen

Carlsen peger på, at det er en fordel for voksne at drikke deres kaffe om morgenen frem for om eftermiddagen.

- Den opkvikkende effekt, man ønsker af kaffe, kommer så i de timer på dagen, hvor de fleste af os skal være aktive. Da koffeinens opkvikkende effekt ofte kommer fra ca. 30 minutter til et par timer efter indtagelsen er det tilrådeligt for de fleste at lade være med at drikke kaffe sidst på eftermiddagen og om aftenen, skriver hun.

Forskeren forklarer, at mange mennesker kan opleve ikke at kunne sove eller få søvnproblemer, hvis de drikker kaffe senere på dagen. Ikke desto mindre understreger hun, at effekten af ​​koffein varierer en del fra person til person, så nogle mennesker kan indtage koffein om aftenen og stadig sove godt.

Når du drikker koffein, påvirker det flere processer i kroppen, som i sum giver en opkvikkende effekt, forklarer forskeren.

- I store doser kan koffein give negative helbredseffekter som følelse af rastløshed og angst, skriver hun og forklarer, at det gælder voksne, raske mennesker.

Hun tilføjer, at det meste af forskningen i koffein er lavet på voksne.

Er du barn, ung eller gravid, bør du derfor være mere konservativ med dit koffeinindtag, understreger Carlsen.

Anbefalet til dig