En gammel undersøgelse viser, at 23 procent af danskerne smider æg direkte i skraldespanden, når de har overskredet sin 'bedst før'-datomærkning - uden at tjekke om de stadig kan spises.
For hvordan ved man, om æggene stadig er friske? Det kan en simpel æggetest hjælpe dig med at finde ud af.
Den kræver intet avanceret udstyr, og alt, hvad du behøver, er en balje med vand og de æg, du ønsker at teste.
Sådan udfører du æggetesten
Først og fremmest skal du fylde en balje eller en dyb skål med vand. Vandet skal være dybt nok til, at et æg kan flyde eller stå oprejst.
Derefter skal du forsigtigt placere det æg, du ønsker at teste, i vandet.
Falder til bunds og lægger sig på siden
Hvis dit æg falder til bunds og lægger sig på siden, er det et ten på, at ægget er friskt. Et sådant æg er perfekt til alle former for madlavning og bagning.
Falder til bunds, men står op
Hvis dit æg synker, men står oprejst, så er det ved at være tid til at få det spist.
Flyder
Hvis dit æg flyder, så bør du holde dig fra det. Et flydende æg er det samme som et dårlig æg og bør kasseres.
Ved at følge disse trin kan du let undgå unødvendigt madspild og samtidig sikre, at de æg, du spiser, er af god kvalitet. Æggetesten er en påmindelse om, at mange af de fødevarer, vi har stående derhjemme, ofte holder længere, end vi tror.
I videoen herunder kan du se mere om æggetesten.