Vigtigt opråb: Put IKKE denne favorit på påskebordet!

07/04/2023

Nicolai Haugsted

Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix
Verdensnaturfonden appellerer til danskerne: Lad være!

Mest læste i dag

De fleste danskere har deres egne absolutter under påskefrokosten: stegt lam, friskt rugbrød, måske endda en iskold snaps på køl.

Men nu lyder opfordringen, at især én storfavorit skal undlades i år, skriver WWF i en pressemeddelelse, udgivet af Ritzau

WWF Verdensnaturfonden appellerer nemlig til, at danskerne skal droppe ålen på årets påskemenu.

Opfordringen skyldes, at ålen er kritisk truet i Europa.

Der er faktisk tale om et fald på hele 98 procent siden 1980, af antallet af unge ål langs de europæiske kyster, skriver fonden i pressemeddelelsen.

Årsagen bag den voldsomme nedskalering skyldes en kombination af forstyrrelse af ålens levesteder, hårdt fiskeri, og forurening.

Særligt slemt står det til i Nordsøen, hvor antallet af glasål er helt nede på 0,6 procent sammenlignet med målingerne fra 1980.

Derfor melder WWF denne vigtige pressemeddelelse ud til danskerne, inden der skal handles ind til påskefrokosterne.

- Det er et stort problem, at vi accepterer, at vi fanger, sælger og spiser en kritisk truet art. Der er behov for et totalforbud mod al ålefiskeri, så vi kan beskytte arten, fortæller Henrike Semmler Le, der er seniorrådgiver inden for hav og fiskeri i WWF Verdensnaturfonden.

Som alternativ til den lange fisk, anbefaler organisationen i stedet sild som alternativ spise, til at pryde tallerkenen sammen med karrysalaten og de blødkogte æg.