Advarer: Derfor skal du ikke koge et æg direkte fra køleskabet

Af: Thea Andersen

|

16/10/2023

Mad
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Har du dine æg på køl eller opbevarer du dem på køkkenbordet? Eksperter har afsløret, hvor du bør opbevare æg - og hvorfor du ikke bør koge et æg, der kommer direkte fra køleskabet.

Lige nu læser andre også

Æg er en basisvare i vores kost. Om det er scrambled eggs til morgenmad eller brugt til bagning, skønnes det, at vi spiser cirka 202 æg pr. person om året.

Til trods for dette er der stadig en debat om, hvor æggene bør opbevares. Nogle insisterer på at opbevare dem i køleskabet, mens andre foretrækker at holde dem ude på køkkenbordet. Men hvor er det 'rigtige' sted at opbevare dem?

Hvis hønsene er vaccineret mod salmonella, og dit køkken er under 20 grader, er det sikkert at opbevare dem uden for køleskabet. Det betyder også, at det er helt sikkert at spise æg, der er blødkogte eller underkogte.

Ikke desto mindre anbefaler eksperter stadig, at den bedste måde at opbevare æg på er i køleskabet. Men det er vigtigt at tage dem ud cirka 30 minutter, inden du bruger dem, ellers kan den pludselige temperaturændring få skallen til at revne eller mindske dets bindende egenskaber under bagning, skriver YorkshireLive ifølge Mirror.

Fødevarestyrelsen i Storbritannien råder til at opbevare hele æg et køligt og tørt sted, ideelt set i køleskabet, indtil du bruger dem. Du bør også sørge for at bruge de ældste æg først og ikke bruge æg efter udløbsdatoen.

Det er også en god ide at opbevare æggene i deres originale æsker. Dette beskytter dem bedre mod brud, og 'bedst før'-datoen er tydeligt markeret.

Desuden bør du også undgå æggebakkerne, der er indbygget i køleskabsdøren.

Æg er bedst opbevaret på den midterste hylde i køleskabet, ideelt set mod bagsiden. Det skyldes, at køleskabets temperatur forbliver koldest og mest konstant i dette område.

Anna Williams, konditor på den prisvindende restaurant Fallow, udtaler følgende:

"Dette sted i køleskabet er bedst til at opbevare æggene ved en konstant temperatur, og papæskerne giver den perfekte beskyttelse, plus de vil have udløbsdatoen på dem."

Dr. Stuart Farrimond er også enig i, at opbevaring af æggene i køleskabsdøren ikke er det bedste sted. I "The Science of Cooking" forklarer han, at det kan ødelægge æggehviderne, da de vil blive "rystet", hvilket kan ødelægge dem.

Andre tips inkluderer at opbevare æggene væk fra stærkt lugtende mad - æggeskaller er porøse - og at holde dem væk fra råt kød.

Anbefalet til dig