Miljøorganisationer opfordrer til, at dåsetun forbydes på hospitaler, skolekantiner, plejehjem og fødeafdelinger efter fund af høje koncentrationer af kviksølv i en række analyserede prøver. Det skriver The Independent.
De beskylder myndigheder og tunindustrien for at prioritere økonomiske interesser frem for folkesundheden. I 50 år har tun haft en kviksølvgrænse, der er tre gange højere end for andre fisk som torsk, uden sundhedsmæssig begrundelse.
Den franske organisation Bloom og forbrugerrettighedsgruppen Foodwatch analyserede 148 dåser tun fra Storbritannien, Tyskland, Spanien, Frankrig og Italien. Resultaterne viste kviksølv i alle produkter, hvoraf 57 procent overskred grænsen på 0,3 mg pr. kg for fisk.
Foodwatch advarer om, at dette udgør en 'kolossal risiko for folkesundheden'. Ifølge WHO kan selv små mængder kviksølv forårsage alvorlige helbredsproblemer, herunder skader på nervesystemet, fordøjelsessystemet og immunsystemet samt udviklingsproblemer hos ufødte børn.
Tun akkumulerer kviksølv, fordi de er højt i fødekæden. Dåseprocessen fordobler eller tredobler ifølge Bloom koncentrationen. I Seychellerne, hvor Europa importerer tun fra, udføres kun få tests årligt. I Frankrig testes mindre end 50 friske tun om året, og dåsetun kontrolleres slet ikke.
Bloom og Foodwatch opfordrer til en lavere kviksølvgrænse for tun på 0,3 mg pr. kg, svarende til andre fisk, samt forbud mod tun i institutioner med sårbare befolkningsgrupper som hospitaler og skoler. De ønsker også, at supermarkeder fjerner produkter over grænsen og indfører klar mærkning af sundhedsrisici.
Europêche, som repræsenterer fiskeriflåder, afviser rapportens påstande. De hævder, at niveauerne af kviksølv i tun har været uændrede i 50 år, og at dåsetun overholder alle EU-regler. De påpeger, at selen i tun neutraliserer kviksølvets toksicitet.
Fødevareindustrien understreger, at dåsetun er en del af en balanceret kost og opfylder alle regler. Mark Willis fra Storbritanniens Fødevareagentur anbefaler dog gravide at begrænse deres indtag til højst fire dåser tun om ugen på grund af kviksølvrisikoen.
EU-Kommissionen siger, at grænserne for kviksølv fastsættes ud fra principper om 'lavest mulige niveau', men at grænsen på 1 mg pr. kg ikke kan sænkes yderligere uden at påvirke fødevareforsyningen drastisk.