At tilføje 50 gram af denne fødevare til morgenmaden kan 'forbedre hjernens ydeevne og hukommelse'

Mad
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er nemt at gøre, men det kan vise sig at have en stor effekt på hjernens ydeevne og hukommelse.

Lige nu læser andre også

Forskere mener, at blot 50 gram af en bestemt fødevare i din kost kan hjælpe med at forbedre hjernens ydeevne og hukommelse i løbet af dagen.

Forskere fra University of Reading fandt ud af, at tilsætning af valnødder til morgenmaden, såsom i müsli eller yoghurt, resulterede i hurtigere reaktionstider og bedre præstationer i løbet af dagen. De opdagede, at især yngre personer fik en 'mental fordel' efter at have spist nødderne.

Forskerne nåede frem til denne konklusion efter at have analyseret, hvordan 32 personer i alderen 18 til 30 år klarede sig efter en morgenmad med valnødder sammenlignet med dem, der fik et ækvivalent måltid uden nødder. Deltagerne, der spiste valnødder, præsterede bedre i de seks timer efter måltidet.

"Denne undersøgelse styrker argumentet for, at valnødder er en hjerneføde. En håndfuld valnødder til morgenmaden kan give unge voksne en mental fordel, når de har brug for at præstere på højeste niveau," sagde professor Claire Williams, der ledede undersøgelsen fra University of Reading, ifølge BristolLive.

"Det er særligt spændende, at en så simpel kostændring kan gøre en mærkbar forskel i den kognitive præstation."

Ifølge undersøgelsen reagerede personer, der spiste valnødder, i gennemsnit 22 millisekunder hurtigere på opgaver, der krævede opmærksomhed. De kunne også huske 0,4 flere ord i hukommelsestests, rapporterer Surrey Live.

Blodprøver taget fra de deltagere, der spiste valnødder, viste forbedrede glukose- og fedtsyreniveauer, som begge er afgørende for hjernens funktion, skriver The Telegraph. Forskerne tilskriver denne effekt de mange næringsstoffer i valnødder, såsom omega-3-fedtsyren alfa-linolensyre, proteiner og planteforbindelser kendt som polyfenoler.

Omega-3-fedtsyrer er tidligere blevet forbundet med en lavere risiko for Alzheimers sygdom og en reduceret sandsynlighed for tilstande som slagtilfælde. Forskerne påpegede dog, at yderligere undersøgelser er nødvendige for at afdække flere potentielle fordele ved valnødder.

Resultaterne fra University of Reading stemmer overens med en undersøgelse fra 2020, som viste, at valnødder spiller en vigtig rolle for hjernens sundhed og aldring. Studiet konkluderede, at nødderne kunne hjælpe med at reducere risikoen for Parkinsons sygdom, slagtilfælde, depression, hjertekarsygdomme og type 2-diabetes.

Undersøgelsen fra 2020 fandt frem til, at et dagligt indtag på mellem 28 og 56 gram valnødder kan gavne hjernens funktion.

Yderligere forskning fra 2023 bekræftede også fordelene ved nødder for ældre voksne, idet de henviste til US Food and Drug Administrations vurdering af, at valnødder potentielt kan hjælpe med at reducere risikoen for hjertekarsygdomme.

Anbefalet til dig