Bør vi være bekymrede for kviksølv i dåsetun?

Mad
Genrefoto: Shutterstock
Genrefoto: Shutterstock
Er der grund til at være bekymret over indholdet af kviksølv i dåsetun?

Lige nu læser andre også

Den franske miljøorganisation Bloom offentliggjorde sidste år en rapport, der viste, at alle 148 testede dåser tun fra fem europæiske lande indeholdt kviksølv.

Fundene skabte bekymring, og en britisk kæde af børnehaver besluttede blandt andet at fjerne tun fra menuen. Men indeholder dåsetun virkelig skadelige mængder kviksølv?

Er dåsetun farligt?

Food Standards Agency (FSA) forsikrer, at dåsetun er sikkert at spise inden for de anbefalede grænser. Ifølge FSA er der fastsat lovlige grænser for kviksølvindhold, som overvåges løbende.

Af de 30 britiske produkter, Bloom testede, var det kun ét, der muligvis overskred grænsen, men det kunne ikke bekræftes.

Hvorfor indeholder tun kviksølv?

Kviksølv kommer i havet via naturlige kilder som vulkanudbrud samt menneskelig forurening. I vandet omdannes det til methylkviksølv, som ophobes i fisk.

Store rovfisk som tun, sværdfisk og hajer akkumulerer mest kviksølv, da de lever længere og spiser mindre fisk med kviksølv.

Hvorfor er grænsen for kviksølv i tun højere?

Tun har højere tilladte kviksølvniveauer end mindre fisk, fordi det også er en vigtig kilde til næringsstoffer som D-vitamin, B12, jod og selen.

Myndighederne har vurderet, at fordelene opvejer de potentielle risici, så længe tun indtages i moderate mængder. Det betyder, at man derfor skal være varsom med at spise alt for meget dåsetun.

Bør vi begrænse tunindtaget?

Ifølge britiske National Health Services bør gravide eller dem, der forsøger at blive gravide, begrænse deres indtag til fire dåser tun (140 g drænet vægt per dåse) eller to tunbøffer (140 g hver) om ugen.

Dåsetun har ofte lavere kviksølvniveauer end frisk tun, da det kommer fra mindre fisk. I Europa har EFSA fastsat ugentlige tolerable indtag for børn:

  • 1-3 år: Højst én lille dåse (70 g) om ugen.

  • 4-6 år: Højst én mellemstor dåse (140 g) om ugen.

  • 7-12 år: Op til to mellemstore dåser (140 g hver) om ugen.

Dåsetun er stadig en sund fødevare, men bør spises i moderate mængder. Gravide og børn bør især variere deres indtag af fisk ved at vælge fisk med lavere kviksølvniveauer som laks, sardiner og torsk. Man kan også vælge skipjack-tun, som har lavere kviksølvindhold end andre tunarter.

Anbefalet til dig