Du har sikkert selv drysset den på pasta, risotto eller pizza og nydt den salte smag uden at tænke videre over det.
Men nu går det op for flere og flere, hvad parmesanost i virkeligheden er lavet af – og det får mange til at vende sig i væmmelse.
På sociale medier ruller chokreaktionerne ind.
For selvom parmesan længe har været en gourmetfavorit, er der stadig mange, der ikke kender til en central del af produktionsprocessen: brugen af osteløbe fra kalvemaver.
Det er brugeren @dtheebae på X (tidligere Twitter), der har pustet til ilden med et opslag om ostefremstillingen.
Slip for at vaske op i hånden
Produkt
Navn
Pris
Forhandler




Under opslaget svarer en bruger:
"Wow, det har jeg aldrig hørt om! Mejeri er virkelig skræmmende."
En anden kommenterer:
"Ikke underligt, at det lugter sådan."
Parmesan, ligesom flere andre oste som gorgonzola og camembert, fremstilles ved hjælp af osteløbe – en blanding af enzymer fra vommen hos kalve.
Det vil sige, at der bruges en fordøjelsesvæske fra kalvens mave for at få mælken til at koagulere og danne ost.
Fødevareekspert og osteproducent Ragnhild Nordbø fortæller til Dinside, at forbrugerne bør være bedre klædt på:
"Idéen er at gøre det nemt for forbrugerne at vælge en vegetarisk mulighed, men så skal de vide, hvad de forskellige ord betyder."
På ingredienslisten er “løbe” ofte nævnt, men det er de færreste, der ved, hvad det reelt dækker over.
For vegetarer – og dem med sarte maver – kan sandheden bag parmesanen være svær at sluge.