De fleste mennesker springer let hen over den eksotiske afdeling i supermarkedets sektion med frugt og grønt. Men én farverig frugt kan have stort potentiale for personer, der kæmper med kolesterol og diabetes.
Dragefrugt har fået sit navn fra det skællede ydre og den klare pinke eller gule skal. Indeni er den saftig og enten hvid eller rød med små sorte frø. Frugten kan virke dyr - nogle supermarkeder tager næsten 30 kroner stykket - men for dem, der er villige til at betale dette, kan der være sundhedsmæssige fordele.
Hver frugt er fyldt med vitaminer, mineraler og næringsstoffer, som er essentielle for kroppens funktion. Ifølge Healthline indeholder en portion dragefrugt færre end 60 kalorier samt masser af jern, magnesium og fibre.
Dragefrugt er rig på antioxidanter som betalainer og C-vitamin, som kan hjælpe med at reducere inflammation og oxidativt stress. Da oxidativt stress kan forværre diabetes, er denne frugt særligt gavnlig. Den indeholder også C-vitamin og B-vitaminer, som kan styrke immunforsvaret og øge energiniveauet.
Frugtkødet er fyldt med antioxidanter, der beskytter kroppens celler mod ustabile molekyler kaldet frie radikaler, der forbindes med kroniske sygdomme og aldring.
En undersøgelse sammenlignede indholdet af antioxidanter i 17 tropiske frugter og bær og fandt ud af, at dragefrugt var den bedste til at beskytte visse fedtsyrer mod skader fra frie radikaler. Det skriver det britiske medie Express.
Dragefrugt kan hjælpe med at sænke kolesteroltallet og støtte hjertesundheden. Den indeholder fibre, antioxidanter og fedtsyrer, der kan bidrage til at sænke det 'dårlige' kolesterol (LDL) og øge det 'gode' kolesterol (HDL).
Det er også en frugt med et lavt glykæmisk indeks, hvilket betyder, at den ikke forårsager hurtige blodsukkerstigninger. I stedet absorberes sukkeret langsomt, hvilket mindsker risikoen for, at personer med diabetes får et hypoglykæmisk chok.
Det naturligt høje fiberindhold (pr. 100 gram) hjælper også med at opretholde stabile niveauer af blodsukker. Fordi den er så fiberrig, oplever mange også, at de føler sig mere mætte i længere tid, hvilket kan føre til mindre småspisning og eventuelt vægttab på den lange bane.
Nogle studier antyder desuden, at dragefrugt kan forbedre insulinfølsomheden. Det betyder, at kroppen bedre kan udnytte insulin - hvilket er særligt nyttigt for personer med type 2-diabetes, der ofte kæmper med insulinresistens.
Resultaterne af studierne om dragefrugtens effekt på type 2-diabetes hos mennesker er dog ikke entydige, og der er behov for mere forskning for at bekræfte de gavnlige virkninger.
Som med al anden kost er mådehold vigtigt, og nogle mennesker kan opleve bivirkninger - især hvis de spiser store mængder. Her kan du se nogle af de andre sundhedsmæssige fordele ved dragefrugt:
Kan hjælpe med at reducere risikoen for diabetes
Kan hjælpe med at reducere risikoen for kræft
Kan styrke immunforsvaret
Kan forbedre fordøjelsen
Kan bekæmpe aldrende hud
Kan være godt for håret
Kan hjælpe med at opretholde sunde knogler