Calcium er et vigtigt mineral for at opretholde stærke og sunde knogler. Mælk bliver ofte nævnt som den primære kilde til calcium, men der findes faktisk en fisk, der er både nem at få fat i og indeholder meget mere calcium.
Konkret er der tale om sardiner, som giver omkring tre gange så meget calcium som mælk. Derfor er det også svært at komme udenom, at det er en rigtig god kilde til calcium.
"I 100 gram sardin findes der som regel 350 til 400 milligram calcium, hvilket er langt mere end i 100 milliliter mælk, som indeholder cirka 150 milligram calcium," siger ernæringsekspert Cynthia Howlett ifølge Casa Vogue.
Ifølge Cynthia kræver det dog, at man spiser sardiner med ben, hvilket typisk er tilfældet i de sardiner, man kan købe på dåse i de fleste danske supermarkeder.
Andre fordele ved at spise sardiner
Ud over calcium er sardiner også en fremragende kilde til omega-3 fedtsyrer, D-vitamin, B12-vitamin, jern, fosfor, selen, magnesium og proteiner af høj biologisk værdi, som blandt andet bidrager til opbygning og vedligeholdelse af muskelmasse.
"Når vi taler om sund kost, tænker mange ofte på dyre eller svært tilgængelige fødevarer. Men nogle af de bedste fødevarer for vores helbred er faktisk dem, vi nemt kan få fat i - sardiner er et godt eksempel på dette," siger ernæringsekspert Ana Lúcia Chalhoub Chediac Rodrigues, der er leder af ernæringstjenesten på Hospital Sírio-Libanês.
"Dens næringsstoffer fremmer hjerte-kar-sundhed, knoglestyrke, hud og hår, forbedrer humøret og kognitive funktioner, og har også en antiinflammatorisk effekt."
Sådan kan du spise sardiner
Sardiner kan tilberedes på mange måder: grillet, bagt, kogt, som konserves eller revet i salater og pastaretter. Sardiner på dåse er fuldt ud acceptable, men eksperterne anbefaler, at man holder øje med mængden af natrium og typen af olie, den er konserveret i.
For at opnå de sundhedsmæssige fordele bør sardiner indgå regelmæssigt i kosten, men uden dog at overdrive det. Cynthia anbefaler, at man forsøger at spise omkring én dåse om dagen, hvis det kan lade sig gøre.
Ud over sardiner og mælk findes calcium også i andre fødevarer som grønbladede grøntsager, sesamfrø og tofu.