Derfor bør du aldrig koge ris

13/6/22 08:22

Thea M. Andersen

Foto: Shutterstock
Hvis du er blandt dem, der endnu ikke har knækket koden til at lave perfekte ris, bør du læse med her.

For mange er 'Sådan tilbereder du ris' en populær søgning, da vejen til perfekte ris er en svær kode af knække. For meget vand og du kan ende med grødris, og hvis du koger dem for længe, kan du ende med brændt ris i bunden af ​​din gryde.

Derudover er der forskellige typer ris, som alle skal tilberedes forskelligt, hvilket gør det endnu sværere.

Heldigvis har en såkaldt ris-ekspert delt sine bedste tips til at lave perfekte ris, hver gang - og det er kun én slags ris, der skal koges.

Det skriver Express.

Sådan tilberedes brune ris

Ifølge ris-ekspert og kok Peter Sidwell er det vigtigt, at bruge de rigtige forhold, når du skal tilberede brune ris.

For hver kop (200 g) brune ris, du koger, skal du bruge 8 kopper (2 liter) vand. Brune ris har brug for lidt mere vand for at blive blødere end andre typer ris.

"Brune ris kan koges ved hjælp af absorptionsmetoden, men nogle finder kogemetoden bedst. Dette involverer at koge kornene i en gryde med vand, indtil de er kogte, og derefter dræne dem," siger han.

Det er altså den samme metode, du skal bruge, som når du tilbereder pasta.

Hvis du bruger kogemetoden, skal du koge dem uden låg. De skal altså ikke være tildækket.

Kog de brune ris i 30 minutter ved stabil temperatur, så gryden ikke koger over. Si kornene gennem en sigte, når de er færdigkogt.

Til sidst skal du lade dem hvile i 10 minutter inden servering - og gerne tildækket.

Sådan tilberedes jasminris

For at tilberede jasminris til perfektion, skal du bruge 1:1¼-forholdet mellem ris og vand. Det vil sige en kop (200 g) ris til 1¼ kopper (310 ml) vand til to portioner.

Her skal du bruge absorptionsmetoden, der går ud på at tilføje vand og ris til en gryde og simre det ved svag varme, indtil risene absorberer al væsken. 

For at sikre at kornene suger vandet, skal gryden være tildækket. Derfor er det vigtigt, at ud husker et grydelåg ved denne metode.

Lad det simre i 12 minutter.

Her er det vigtigt at undgå at løfte låget, da varmen og dampen inde i gryden hjælper med at koge risene.

Sådan tilberedes Basmati-ris

Det korrekte forhold mellem ris og vand for basmati er 1:1½. Til to portioner skal du bruge en kop (200 g) ris til 1½ kop (375 ml) vand. 

Basmati-ris skal tilberedes ved absorptionsmetoden, og lader det simre ved svag varme, indtil risene absorberer al væsken. 

Brug et grydelåg. Det vil hjælpe med at holde al varmen og dampen inde i gryden og koge kornene jævnt og effektivt.

Lad dem simre i 12-15 minutter - afhængigt af om, du laver mad til to eller flere. Det er vigtigt, at du ikke løfter lovet i tilberedningstiden.

Lad dem hvile i 10 minutter med låg på. 

Sådan tilberedes klistrede ris

Hvis du skal tilberede klistrede ris, skal du lægge kornene i blød før tilberedning.

Læg kornene i blød før tilberedning - gerne natten over eller i op til 24 timer før tilberedning. Ved at gøre dette, hjælper du med at blødgøre risene.

Her skal du bruge et forhold mellem ris og vand på 1:1¾ med en kop (200 g) ris og 1¾ kopper (425 ml) vand. 

Til klistrede ris (sticky rice) skal du bruge absorptionsmetoden. Grydelåget skal dog ikke være helt tildækket, da dampen her skal kunne slippe ud.

Lad det simre i 10 minutter ved lav temperatur, indtil alt vandet er absorberet.

Lad det hvile i 10 minutter med tildækket låg.

"Kogte og sikkert afkølede ris bør opbevares i en lufttæt beholder i køleskabet i højst 24 timer," fortæller Peter Sidwell.