Nye kartofler er de første kartofler, som høstes tidligt på sommeren. De er små, har en meget tynd skræl og kan nydes i Danmark fra starten af juni. Især omkring sankthans har de en tendens til at være rigtig gode.
Den autoriserede kliniske diætist og fødevareekspert Kirsikka Aittola har nu sat ord på, hvorfor nye kartofler er et godt valg til næsten enhver ret om sommeren.
1. Miljøvenligt valg
Danske kartofler er et mere klimavenligt valg end dens største konkurrenter - ris og pasta. Kartofler kræver mindre vand under dyrkning, og lokale kartofler reducerer CO2-udledningen.
Risen har op til 30 gange højere klimaaftryk end kartoflen, og pasta op til otte gange højere. Indtaget af kartofler er dog alligevel faldet, herunder især blandt unge, påpeger Aittola.
"Vi burde faktisk spise flere kartofler - både for helbredet og miljøets skyld," siger Aittola ifølge det finske medie Iltalehti.
2. Fyldt med vitaminer og mineraler
Kartofler indeholder mange næringsstoffer og er blandt andet en god kilde til kalium - faktisk på niveau med bananer.
Kalium er vigtigt for reguleringen af blodtrykket. Kartofler indeholder også C-vitamin, B6-vitamin, magnesium, niacin, folat og fosfor. Derudover indeholder kartofler også en ræke planteforbindelser som fenoler og carotenoider.
3. Godt for tarmen
Kartofler har kun et beskedent fiberindhold, men de indeholder resistent stivelse, som især træder i kraft, når de kogte kartofler afkøles inden indtag.
Denne stivelse fremmer væksten af gode tarmbakterier og hjælper med blodsukkerkontrol. Den har i undersøgelser også vist sig at kunne bremse udviklingen af fedtlever. Kartoflens kulhydrater og fibre giver desuden god mæthed.
4. Velegnet til vægtkontrol
Sammenlignet med pasta og ris er kartofler et lettere alternativ. De indeholder færre kalorier og næsten intet fedt. 100 gram kogte kartofler har færre kulhydrater end samme mængde hvid ris eller pasta.
Vil du gerne lave kartofler, så vælg helst kogning, dampning eller bagning. Undgå stegte kartofler med fløde, smør og ost - de er langt mindre sunde.
Kartofler med smør kan nydes et par gange i løbet af sommeren, men til dagligt anbefales planteolie eller margarine. Undgå også for meget salt i kogevandet, da du sandsynligvis i forvejen får for meget salt gennem kosten.
5. Sundere end andre kartofler
Nye kartofler har en tendens til at være en smule sundere end andre typer kartofler. C-vitaminindholdet er ofte højere i friske kartofler. Opbevaring i længere tid reducerer nemlig næringsværdien i kartofler og andre grøntsager.
6. Tåles af de fleste
Kartofler indeholder ikke gluten og er sjældent allergifremkaldende. De kan også spises med skræl, hvis bare de vaskes grundigt.
Nye kartofler må dog ikke gives til børn under 1 år, da de kan indeholde mere nitrat og giftige glykoalkaloider end senere høstede kartofler. De højeste koncentrationer findes i små og grønne kartofler.
Stoffet solanin dannes i de grønne områder, og store mængder kan føre til mavesmerter, diarré, opkastning og neurologiske symptomer.
Ifølge fødevarespecialist Minna Anthoni kan symptomer opstå ved et indtag på 1 mg glykoalkaloid pr. kg kropsvægt. Det svarer til ca. ét kilo kartofler for en voksen på 70 kg, men langt mindre for små børn.