Dette gør havregryn så sundt - og sådan spiser du det på den sundeste måde

Mad
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Noget, der smager godt, kan faktisk også være sundt - og havregryn har det hele.

Lige nu læser andre også

Det er en alsidig fødevare, der kan bruges til morgenmad, som mellemmåltid, til frokost eller som en del af forskellige retter og bagværk. Derudover har det flere sundhedsmæssige fordele og kan kombineres med andre sunde fødevarer som mælk, frugt og nødder.

I denne artikel ser vi nærmere på de sundhedsmæssige fordele ved havregryn og den sundeste måde at spise det på.

  • Havregryn er rigt på fibre: Havregryn er et fuldkornsprodukt med et højt fiberindhold, hvilket gavner helbredet på flere måder: Det sænker risikoen for hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og tarmkræft. Fibrene understøtter en sund tarmflora og en god fordøjelse.

  • Havregryn sænker LDL-kolesterol: Havre kan reducere niveauet af LDL-kolesterol, som også er kendt som det 'dårlige' kolesterol, hvilket mindsker risikoen for hjerte-kar-sygdomme

  • Havregryn giver en langvarig mæthedsfornemmelse: Fibrene i havregryn udvider sig i maven, hvilket giver en mæthedsfornemmelse. De indeholder langsomme kulhydrater, som fordøjes gradvist, hvilket stabiliserer blodsukkeret. Det lave glykæmiske indeks (GI) forhindrer store blodsukkerudsving. Havregryn indeholder desuden få kalorier.

  • Havregryn er rigt på vitaminer og mineraler: Havregryn indeholder B-vitaminer, proteiner, fosfor, zink, magnesium, jern og antioxidanter.

Den sundeste måde at spise havregryn på

Den bedste måde at tilberede havregryn på er med let- eller skummetmælk eller yoghurt, da det tilfører proteiner uden for meget fedt, skriver det hollanske medie Max Vandaag.

  • En alternativ mulighed er beriget soyadrik med calcium, vitamin B2 og B12, men det bør ikke indeholde for meget sukker.

  • For ekstra næring kan man tilsætte en lille mængde nødder eller frugt.

  • Undgå at tilsætte salt og sødestoffer som sukker.

Bør man erstatte brød med havregryn?

Selvom havregryn er sundt, bør det ikke helt erstatte brød, da brød ofte er tilsat jod, som er vigtigt for skjoldbruskkirtlens funktion. En varieret kost er derfor altid bedst at sigte efter.

Havrebarer og havrekiks er dog sjældent en sund mulighed, da de ofte indeholder meget sukker og mættet fedt, hvilket du naturligvis skal være klar over.

Havre indeholder naturligt ikke gluten, men kan blive forurenet med dette under forarbejdningen. For at være egnet til en glutenfri kost, skal produktet have et særligt mærke på emballagen, som du derfor bør holde øje med i supermarkedet.

Anbefalet til dig