En diagnose med forhøjet blodtryk betyder, at du skal være mere opmærksom på, hvad du spiser. Du vil sandsynligvis få rådet om at skære ned på natrium og øge indtaget af calcium. En måde at gøre begge dele på? Spis ost.
Selvom ost nogle gange har ry for at være fed og ikke særlig næringsrig, kan visse typer ost i moderate mængder faktisk gavne dit blodtryk, lyder det fra eksperter på området.
Ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC) har 48,1 procent af voksne amerikanere forhøjet blodtryk, hvilket også er kendt som hypertension. Af dem har kun en fjerdedel deres blodtryk under kontrol, hvilket øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme og slagtilfælde.
Det er også tilfælde for mange danskere med forhøjet blodtryk, men hvad er bedre end at holde blodtrykket i skak ved at nyde lidt lækker ost?
Når det spises med måde, kan ost være med til at reducere risikoen for hypertension. Det skyldes blandt andet det høje indhold af calcium, som har vist sig at kunne sænke både det systoliske og diastoliske blodtryk. Magnesium og fosfor i mejeriprodukter kan også bidrage til at sænke blodtrykket.
Men det er vigtigt at vælge den rette type ost, hvis du har et mål om at passe på blodtrykket. Her er de oste, som diætister anbefaler:
1. Schweizerost
Denne ost, som er beslægtet med Emmentaler og ikke nødvendigvis produceret i Schweiz, er kendt for sine karakteristiske huller, der er mange er kendt som 'øjne'. Hullerne opstår under fermenteringen, hvor der dannes bobler af kuldioxid.
"Schweizerost har det laveste natriumindhold - kun 54 milligram pr. 28 gram (1 ounce). Den er mindre forarbejdet, og derfor naturligt lav i natrium," siger Lauren Trahan, klinisk diætist fra Virginia, ifølget mediet EatingWell.
Ifølge den amerikanske fødevaremyndighed FDA regnes en fødevare som at have et lavt indhold af natrium, hvis den indeholder under 140 mg pr. portion. En portion ost er typisk 28 gram, og en portion schweizerost indeholder ca. 53 mg natrium og 252 mg calcium.
Næringsindholdet kan dog variere en smule mellem de forskellige mærker, lyder det fra det amerikanske medie. Som reference er det anbefalede daglige calciumindtag på 1.300 mg.
2. Mozzarella
Mozzarella er en populær og alsidig ost - og det er godt nyt for dit blodtryk. Den bedste version er frisk mozzarella, som opbevares i væske og har det laveste natriumindhold, da denne ost indeholder ca. 85 mg pr. 28 gram.
Foretrækker du mozzarella med lavt fugtindhold? Det er også fint - især hvis du vælger fedtfattige varianter eller dem, der er lavet med skummetmælk. Trahan anbefaler at bruge mozzarella som topping på hjemmelavet pizza, men her skal du meget gerne kombinere det med masser af friske grøntsager.
3. Gedeost (Chèvre)
Friske oste er generelt mindre salte end lagrede oste, og her er den cremede chèvre - altså frisk gedeost - et godt valg, hvis du har et mål om at bruge dit valg af ost til at sænke blodtrykket.
Med 118 mg natrium og 85 mg calcium pr. 28 gram er denne syrlige og smørbare ost perfekt til kiks eller sammen med frugt og grønt på et tapasbræt, siger Susie Polgreen, der er klinisk diætist i Vermont.
4. Ricotta
Polgreen kalder ricotta en af sine foretrukne oste, og det samme gør Trahan. Ricotta indeholder 135 mg natrium og hele 289 mg calcium pr. halv kop, så den kan bruges gavmildt i retter for at tilføje protein og smag fra mælkeprodukter.
Trahan anbefaler at bruge den i pastaretter, hvor den giver en lækker, cremet konsistens - og hvor den også er en langt bedre løsning end eksempelvis feta.