Disse fødevarer bør du ikke fryse - heller ikke selvom udløbsdatoen nærmer sig

Mad
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
De fleste fødevarer holder sig godt i fryseren, men der findes dog nogle undtagelser, fortæller en ekspert på området.

Lige nu læser andre også

Hvis der ikke har været tid til madlavning, og indkøbte varer risikerer at blive dårlige, er det ofte fornuftigt at fryse dem ned. Frosne måltider og fødevarer kan på sigt også være en redning i en travl hverdag.

Men er der fødevarer, som man ikke bør fryse ned - selv for at undgå madspild? Det spurgte magasinet Kotiliesi husholdningseksperten Emmi Tuovinen fra Martat om.

Ifølge Tuovinen er det sikkert at opbevare de fleste fødevarer i fryseren, men der er nogle få undtagelser.

1. Meget vandholdige grøntsager

Som alle ved, fryser vand til is i fryseren. Derfor er fryseren ikke egnet til grøntsager, der indeholder meget vand, såsom agurk, selleri, salat og vandmelon.

"Nogle grøntsager kan dog fryses ned, men man skal være forberedt på, at deres struktur bliver blødere. Eksempler på dette er kartofler, tomater og kål. Disse kan efter optøning bruges i supper eller kålretter," forklarer Tuovinen.

2. Fedtholdige fødevarer

Tuovinen anbefaler også at undgå at fryse fødevarer med et højt fedtindhold. Dette gælder især mejeriprodukter som fløde og fede oste samt mayonnaise og salatdressinger.

"Man kan godt fryse fedtholdige fødevarer ned, men holdbarheden er relativt kort - selv i fryseren," siger Tuovinen.

3. Mad, der allerede er optøet én gang

Hvis en ret fra fryseren eller en købt frostvare har nået at tø helt op ved stuetemperatur, bør den ikke fryses igen ifølge Tuovinen.

"En vare, der allerede er tøet op én gang, bør ikke genfryses, da den mikrobiologiske kvalitet ikke længere er tilstrækkelig," forklarer hun.

Hvis produktet optøs på vej hjem fra butikken eller glemmes i posen, bør det bruges hurtigt og ikke fryses ned igen.

4. Hele rå æg

Det er ikke klogt at fryse rå, hele æg ned, selvom holdbarhedsdatoen nærmer sig. Når æg fryser, kan de udvide sig, sprække og blive dårlige. Desuden kan det være besværligt at rydde op, hvis et æg går i stykker i fryseren.

Anbefalet til dig