Fra et kulinarisk perspektiv tilbyder rødbeder en markant fordel. Deres særlige farve kan give selv de simpleste retter et visuelt løft, mens deres jordagtige sødme komplementerer et utal af ingredienser.
Men deres fordele stopper ikke der. Rødbeder er også utroligt sunde, hvilket gør dem til en af de bedste grøntsager, du kan tilføje til din tallerken. Læs videre for at lære om de sundhedsmæssige fordele ved rødbeder, ifølge diætister.
Hvad er rødbeder?
Rødbeden er en grøntsag, der stammer fra Europa og Middelhavsområdet. Det er en rodfrugt, hvilket betyder, at den primære spiselige del er roden, som vokser under jorden (selvom rødbedeblade også er spiselige og velsmagende).
Rødbeder findes i mange farver, herunder hvid og orange, men den lilla variant er den mest almindelige. Andre navne for rødbeder inkluderer roer, havebeder og røde beder.
Næring og sundhedsmæssige fordele
Reducerer sygdomsrisiko
"Rødbeder er en af de mest antioxidant-rige fødevarer, vi har til rådighed," siger Ashlee Bobrick, autoriseret diætist ved The Ohio State University Wexner Medical Center, ifølge MarthaStewart.com.
Antioxidanter er vigtige, fordi de bekæmper frie radikaler (dvs. skadelige molekyler), der ellers ville skade sunde celler. Antioxidanter reducerer også inflammation og risikoen for kroniske sygdomme som type 2-diabetes, siger Bobrick.
Nogle af de mest fremtrædende antioxidanter i rødbeder er betalainer. Disse er naturlige pigmenter, der giver rødbeder deres røde farve, siger Bobrick. I kroppen fungerer de som en naturlig antioxidant, styrker immunsystemet og kan muligvis bremse væksten af kræftceller.
Støtter hjertesundhed
"Når det kommer til hjertevenlige fødevarer, er rødbeder et fremragende valg. Rodfrugten er rig på nitrater, som forbedrer blodgennemstrømningen til hjertet ved at udvide blodkarrene," forklarer Bobrick.
"Dette kan hjælpe med at sænke blodtrykket og gøre det muligt at være aktiv i længere perioder under træning."
Derudover indeholder rødbeder opløselige fibre, som kan reducere højt kolesteroltal, en væsentlig risikofaktor for hjertesygdomme.
Forbedrer fordøjelsen
Fibrene i rødbeder er også en vigtig næringskilde for en sund fordøjelse. Disse fibre øger afføringens volumen og gør det lettere at passere gennem tarmene. De bidrager også til regelmæssige tarmbevægelser, ifølge Bobrick.
Fremmer hjernens sundhed
Som nævnt indeholder rødbeder nitrater og betalainer, der er to næringsstoffer, der er gavnlige for hjernen, siger Bobrick.
Begge forbindelser forbedrer blodgennemstrømningen til hjertet, hvilket også understøtter blodgennemstrømningen til hjernen og dermed forbedrer den generelle hjernefunktion. Dette kan potentielt forbedre hukommelsen og reducere risikoen for demens, lyder det fra Bobrick.