Har du nogensinde tænkt over, hvor længe din mad faktisk bliver i kroppen?
Lige nu læser andre
Nogle fødevarer passerer hurtigt gennem fordøjelsessystemet, mens andre kan blive i kroppen i flere dage. Vi har samlet hvilke typer mad det drejer sig om – og hvorfor netop de er særligt langsomme at fordøje.
Fedtholdige fødevarer

-
Fødevarer med højt fedtindhold tager længere tid at fordøje
-
Eksempler: ost, smør, fedt kød
-
Fedt forsinker mavetømningen og kan blive i kroppen i flere dage
Rødt kød

-
Rødt kød som oksekød og lam har et højt protein- og fedtindhold
-
Læs også
Det kræver meget energi at nedbryde
-
Kan være i kroppen i op til 2-3 dage, afhængig af mængde og tilberedning
Raffinerede fødevarer

-
Forarbejdede fødevarer med lavt fiberindhold bevæger sig langsommere gennem tarmen
-
Eksempler: hvidt brød, kager og fastfood
-
Kan bidrage til forstoppelse og forlænget ophold i kroppen
Mejeriprodukter

-
Læs også
Nogle mennesker har svært ved at fordøje laktose
-
Det kan føre til oppustethed og langsommere fordøjelse
-
Produkter som fløde og hårde oste kan være i kroppen i længere tid
Nødder og frø

-
Indeholder sunde fedtstoffer og fibre, men er også svære at nedbryde
-
Kan opholde sig i systemet i længere tid end mange andre snacks
-
Læs også
Tygning og mængde har betydning for fordøjelsestiden
Fibre og fordøjelsestid

-
Fødevarer med uopløselige fibre, som majs, passerer langsomt
-
Kornskaller og ufordøjelige plantefibre kan være synlige i afføring dage efter indtag
-
Fiberrige madvarer kan både fremme og forlænge fordøjelsen afhængig af typen