For at få et langt og sundt liv er det vigtigste, hvad og hvordan du spiser, siger Valter Longo.
"Nogle diæter har langt større effekt, end vi tidligere troede," fortæller han til CNBC Make It.
Longo har studeret lang levetid i omkring 20 år i Italien, men begyndte sin forskning allerede i 1989. Ved hjælp af dyreforsøg har han og hans hold fundet ud af, at visse diæter kan reparere celler, reducere inflammation og øge effekten af kræftbehandlinger som kemoterapi.
"De første menneskelige data tyder på, at dette også gælder for mennesker. Men der er behov for flere kliniske studier for at forstå mekanismerne bag," siger han.
Ifølge Longo er det muligt at spise på en måde, der fremmer sundhed og lang levetid - og endda mindsker risikoen for kræft.
1. Fasting-mimicking diet (FMD)
Longo er direktør for Longevity Institute ved University of Southern California og har udviklet fasting-mimicking diet (FMD). Diæten varer 5 dage og består af fødevarer med højt indhold af umættede fedtstoffer, men lavt kalorie-, protein- og kulhydratindhold.
Den indebærer også en 12-timers faste hver dag, f.eks.: "Du spiser fra kl. 8 til 20 og faster fra kl. 20 til 8," forklarer Longo.
For kræftpatienter anbefaler han 14 timers faste i fem-dages intervaller. En undersøgelse fra 2017 i JAMA Oncology viste, at kvinder med brystkræft, der fastede i mindst 13 timer, havde lavere risiko for tilbagefald.
"De 14 timers faste bør dog ikke kombineres med selve kræftbehandlingen," advarer Longo.
"Hvis en patient får kemoterapi én gang om måneden, bør fasten stoppe nogle dage før og genoptages først et par dage efter behandlingen."
At følge FMD to til fire gange om året kan have store fordele - især for personer, der spiser en typisk vestlig kost.
2. Lang levetids-diæten
Longos 'longevity diet' er inspireret af både Okinawa- og Middelhavskosten. Den indebærer, at man primært spiser:
Overvejende veganske fødevarer
Få frugter, men mange grøntsager
Nødder
Fuldkorn som brune ris og quinoa
Bælgfrugter
Fisk (3-4 gange om ugen)
Diæten bør indeholde protein, men ikke mere end den anbefalede daglige mængde. Longo anbefaler desuden at spise meget lidt ost og at undgå rødt kød og fjerkræ som kylling og kalkun. Generelt bør animalske produkter begrænses.