En sund kost handler om balance, og det er udbredt, at ultraforarbejdede fødevarer (UPF'er) er usunde. Tidligere i år viste et stort studie, at en kost med et højt indhold af UPF'er - som f.eks. forarbejdet kød, kiks, sodavand, is og visse morgenmadsprodukter - kan være forbundet med tidlig død.
For nylig har et andet studie også fundet en mulig sammenhæng mellem disse fødevarer og tidlig udvikling af Parkinsons sygdom.
Det er også blevet sværere at identificere UPF'er, da mange produkter, der umiddelbart virker sunde, faktisk indeholder tilsætningsstoffer og ingredienser, der bruges til at søde og forlænge holdbarheden. At vælge en müslibar frem for en chokoladebar kan f.eks. virke sundt - men det er det ikke nødvendigvis.
Nogle UPF'er som chips eller sukkerholdig morgenmad er nemme at spotte, men andre er mere skjulte. En førende ernæringsekspert har afsløret fem fødevarer fyldt med tilsætningsstoffer, som hun aldrig har i sit køleskab - og nogle af dem vil måske overraske dig.
I en artikel for The Telegraph afslører Rhiannon Lambert, som er en af Storbritanniens førende ernæringseksperter og forfatter til 'The Unprocessed Plate: Simple, Flavourful UPF-free Recipes to Transform Your Life', hvilke produkter hun aldrig køber.
1. Coca-Cola
Selvom Rhiannon forklarer, at hun ikke køber Coca-Cola, fordi hun ikke bryder sig om smagen, påpeger hun også, at den populære sodavand 'ikke har nogen næringsværdi'.
Sodavand og læskedrikke er blandt de mest udbredte UPF'er i verden, og eksperter i tarmhelse hos ZOE anbefaler i stedet at holde sig til te, kaffe eller vand.
2. Energidrikke
En anden type drik, som Rhiannon helt undgår, er energidrikke. Hun forklarer, at de er 'fyldt med tilsætningsstoffer, farvestoffer og sukker eller sødemidler'.
Ifølge Good Food er energidrikke faktisk blandt de værste ultraforarbejdede fødevarer. Har du brug for at være vågen og opmærksom, er kaffe et bedre valg.
3. Ketchup
Selvom ketchup er fast inventar i mange køkkener, findes det ikke i Rhiannons køleskab. Det skyldes, at den populære sovs indeholder urte- og krydderiekstrakter, hvilket teknisk set gør det til en UPF. Det er nemlig ingredienser, man sjældent bruger derhjemme.
Derudover indeholder ketchup overraskende meget sukker. En spiseskefuld ketchup kan indeholde op til fire gram sukker. I stedet laver hun sin egen tomatsovs med hakkede tomater.
4. Barbecuesauce
Måske endnu mere overraskende er det, at BBQ-sauce også indeholder store mængder tilsat sukker, salt og kunstige tilsætningsstoffer. Bare to spiseskefulde kan indeholde op til 14 gram tilsat sukker - derfor er denne sovs også bandlyst hos Rhiannon.
5. Pølser og bacon
Forarbejdet kød er alle kødprodukter, der er blevet saltet, røget, konserveret eller behandlet på anden vis - og det er udbredt viden, at det er usundt i større mængder.
Rhiannon fremhæver, at både pølser og bacon er klassificeret som Gruppe 1 kræftfremkaldende stoffer af Verdenssundhedsorganisationen (WHO).
At skære ned på UPF'er er vigtigt for at undgå bivirkninger som forhøjet blodtryk, hjerteproblemer og endda kræft. Men det kan være en udfordring, fordi de er svære at identificere - og ofte også er billige løsninger.
Derfor handler det om at finde kompromiser og forsøge at minimere mængden af dem i din daglige kost.