Ost er en uundværlig ingrediens i køkkenet, hvilket rigtig mange kan skrive under på. Du kan nemlig bruge det til at lave alt lige fra pasta og toast. Derfor kan det også være frustrerende, hvis den bliver dårlig, før man når at bruge den.
Mange mennesker er ikke klar over, at ost er en meget følsom fødevare, og hvis den opbevares med for meget fugt, vil den blive muggen. Omvendt kan den blive hård og tør, hvis den udsættes for for meget luft.
Erika Kubick, tidligere ostehandler og kogebogsforfatter, har afsløret den største fejl, folk begår i forhold til at opbevare ost i hjemmet: at lade den blive i indpakningen fra supermarkedet.
"Ost er levende og åndende, hvilket betyder, at den har brug for både ilt og fugt for at forblive frisk og smagfuld," sagde hun ifølge det britiske medie Express.
"Jeg ved, det er nemt bare at lade osten blive i den plastindpakning, den kom i, men det er lige så nemt at opbevare den korrekt. Korrekt opbevaring af ost er meget enkelt og kræver kun et par minutters indsats."
At lade ost være pakket ind i plastik forhindrer luftcirkulation og kvæler den, hvilket gør, at den mister smag og kan blive hård som en mursten. Plastik skaber også et meget fugtigt miljø, og hvis der samler sig for meget fugt i osten, kan den blive slimet og begynde at mugne.
Den bedste måde at holde ost frisk på er at fjerne indpakningen, der typisk er af plastik, så hurtigt som muligt - helst lige når du kommer hjem fra butikken. Dernæst skal du blot pakke osten ind i bagepapir eller eventuelt bruge specialiseret osteindpakning, som kan genbruges.
Sørg for, at ingen del af osten er eksponeret, da køleskabet hurtigt kan udtørre den og danne en hård skorpe. Hvis du bemærker en hård skorpe på din ost, kan du skære den af med en kniv for at bevare ostens friskhed.
"Alternativt kan du pakke osten ind i bagepapir eller slagterpapir og derefter lægge den løst i en lynlåspose. Inden du lukker posen, skal du sikre dig, at der stadig er lidt luft i den, så osten får både ilt og fugtighed," sagde hun.
"På den måde holder din ost sig velsmagende, frisk og med den rette tekstur i meget længere tid, end den ellers ville."
Den præcise holdbarhed afhænger dog af typen af ost. Friske oste som ricotta holder sig for eksempel kun i få dage, mens skorpeoste, lagrede oste og blåskimmeloste kan holde sig friske i flere uger.