Æg er en fast del i mange køkkener, men hvordan vi håndterer dem, kan påvirke både deres kvalitet og sundhed. En udbredt vane blandt dem, der går meget op i køkkenhygiejne, er at vaske æggene under rindende vand inden de kommer i køleskabet for at forhindre evt. bakterier fra æggenes skal. Selvom det kan virke som en god idé, kan det faktisk skade æggets naturlige forsvar. Det skriver mediet La semaine de castres.
Hvorfor vask af æg kan være problematisk
Æggeskallen er ikke bare en simpel barriere. Den er dækket af en naturlig, beskyttende hinde kaldet cuticula. Denne hinde spiller en vigtig rolle ved at:
Forhindre bakterier i at trænge ind i ægget.
Regulere udvekslingen af gasser.
Bevare æggets friskhed.
Når æg vaskes, fjernes cuticula, hvilket gør skallen mere porøs og modtagelig for bakterier. Ironisk nok kan det at vaske æg øge risikoen for forurening i stedet for at reducere den.
Den rette håndtering af æg
For at sikre både hygiejne og æggets kvalitet anbefales det at tørre æg forsigtigt med et tørt stykke køkkenrulle, hvis æggene er snavsede. Denne metode fjerner eventuelle urenheder uden at skade den beskyttende hinde.