Hadet eller elsket: Er der ikke koriandre alternativer?

Af: Asger Risom

|

12/11/2024

Mad
Pixabay / ivabalk
Pixabay / ivabalk
Sådan får du samme friskhed og dybde uden den "sæbeagtige" smag

Lige nu læser andre også

Koriander deler vandene, og for mange er smagen ikke til at holde ud. Nogle mener, det skyldes en særlig genvariation, der giver en uheldig, "sæbeagtig" oplevelse. Itamar Srulovich, chef og medejer af restauranterne Honey & Co i London, tilhører dog ikke denne gruppe. "Jeg elsker frisk koriander," siger han og fortæller, hvordan duften nærmest fylder hele køkkenet i hans hjemland Israel. Men hvad gør man, hvis man hører til dem, der ikke kan udstå den? Svaret afhænger af retten – og der findes heldigvis flere alternativer.

Brug andre bløde krydderurter

Hvis koriander mest er tiltænkt som pynt, kan man helt undlade den. Dog mister retten en vis friskhed, så her foreslår Srulovich til The Guardian at prøve andre bløde krydderurter. “Krydderurter er ofte nemme at bytte ud med hinanden, så hvis du skal afslutte en ret med hakket koriander, vil persille gøre det lige så godt og tilføje den nødvendige friskhed,” siger han. Men hvis retten har meget krydderi eller hvidløg, kan persille blive for "pæn" og mangle noget "kant". Her foreslår Srulovich enten thai-basilikum, kørvel eller en kombination af de to for at få en dybere smagsoplevelse.

Thai-basilikum og andre alternativer fra det asiatiske køkken

Kogebogsforfatteren Uyen Luu, kendt for bogen Quick & Easy Vietnamese, anbefaler også thai-basilikum som en god erstatning for koriander, især i retter, hvor urten blandes i maden under tilberedningen. “Hvis du fx laver en wokret, kan du tilføje en håndfuld thai-basilikum mod slutningen, så varmen lige rammer bladene,” foreslår Luu. Derudover peger hun på andre interessante urter: vietnamesisk citronmelisse er oplagt til supper, salater og karryretter, mens shiso-blade passer godt i salater og forårsruller.

Hvis man ønsker en topping til en nudelsuppe, foreslår Luu en kombination af forårsløg eller tyndt skivede rødløg, purløg og thai-basilikum. I det vietnamesiske køkken anvendes desuden en urt kaldet "sawtooth" (også kendt som thai-persille) som et mildere alternativ, og for koriander-hadere er vietnamesisk koriander værd at prøve. Den minder mere om en krydret thai-basilikum og er velegnet i salater, karryretter og nudelsupper, hvor koriander ellers normalt bruges.

Når koriander er en essentiel ingrediens

Nogle retter har dog koriander som en grundsmag, og her bliver det sværere at erstatte den, forklarer Srulovich. Han nævner den yemenitiske relish zhoug og en særlig lammegryde, hvor koriander blendes med tomat og koger med kødet i lang tid. Her kan thai-basilikum ikke anvendes, da den let bliver slatten og reagerer anderledes på varme. Persille kan være et alternativ, men giver en mildere smag. “Det er helt i orden,” understreger Srulovich, og minder om, at en opskrift er en vejledning og ikke en fast regel. "Det vigtigste er, at du nyder maden."

Prøv dig frem og find din favorit

Koriander er uden tvivl en polariserende krydderurt, men med disse alternativer kan selv de største koriander-skeptikere finde en vej til at nyde krydderurternes verden uden at gå på kompromis med smagen.

Anbefalet til dig