Debatten om smør versus margarine har været aktuel i mere end et århundrede. Hvor smør er elsket for sin smag, kritiseres det for sit høje indhold af mættet fedt, som kan øge LDL-kolesterol og dermed risikoen for hjertesygdom. Omvendt er margarine ultra-forarbejdet. Det skriver AOL.
I Finland har et fald i smørforbruget på 75 % over 40 år været ledsaget af en 80 % reduktion i dødelighed relateret til hjertesygdom. "Mange fødevarer med smør, såsom croissanter og kager, er meget kalorierige og kan føre til vægtøgning og forhøjet kolesterol," siger professor Thomas Sanders fra King's College London.
Er smør virkelig så usundt?
Ikke alle eksperter er enige i smørrets dårlige ry. Dr. Mary Flynn fra Brown University hævder, at sukkerindholdet i bagværk er det egentlige problem. En stor undersøgelse fra 2016, der analyserede smørforbrug hos mere end 630.000 mennesker, fandt ingen sammenhæng mellem smør og hjertesygdom. Smør blev vurderet som værende "midt på skalaen" – sundere end sukker og stivelsesholdige fødevarer, men mindre sundt end olier som oliven- og rapsolie.
Hvilken type smør er bedst?
Det er en smagssag hvad man er til, men flere overvejelser om hvilken smør du vælger kan spille ind alt efter hvor du er i livet. Familier med nyfødte vil måske overveje at skifte deres ellers normale smør ud med en usaltet, da babyer ikke må få salt. Her en oversigt over hvad eksperter mener om hver type smør:
Saltet smør: Anbefales generelt ikke, da det kan føre til overdreven saltindtag.
Usaltet smør: Ideelt til madlavning og bagning. "Det giver bedre smag og fleksibilitet," udtaler Flynn.
Low fat smør: Mindre tilfredsstillende og uden ernæringsmæssige fordele.
Plantebaseret smør: Indholdet af omega-3-fedtsyrer og beta-caroten gør det til en sundere og mere næringsrig mulighed.
De fleste ernæringseksperter er enige om, at lidt smør er fint, men hold det til 10-20 gram (ca. To teskeer) dagligt. "Selv hvis smør var et problem, bruger vi så små mængder, at det sjældent gør en forskel," siger Flynn.
Med smør henvises desuden til faste blokke med smør og ikke smørbare blandingsprodukter.