Hvorfor du aldrig bør låse din slow cooker, mens du laver mad

Mad
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Madeksperter siger, at det ikke kun kan ødelægge dine måltider, men også kan være meget farligt at gøre det.

Lige nu læser andre også

Hvis du tror, du ved alt om din slow cooker, så lyt godt efter. Det gør sig især gældende, hvis din model har metalspænder på siderne nær håndtagene. Disse spænder er designet til transport og ikke til brug under madlavning, hvilket mange tror.

"Spænder holder låget på plads, når du transporterer slow cookeren," forklarer Sarah Gregory, der er redaktør og leder af slow cooker-tests hos Good Housekeeping Institute Kitchen Appliances & Innovation Lab, der har testet et dusin modeller de seneste tre år.

Låsemekanismen hjælper med at undgå spild, når du f.eks. tager suppe med til en syg ven eller chili con carne til en familiefest, så du ikke behøver at overføre den varme ret til en separat beholder. Det skriver mediet Good Housekeeping.

Hvad sker der, hvis du låser låget på slow cookeren under madlavning?

At tænde din slow cooker med låget låst fast kan være farligt: Damp kan opbygge sig og påvirke tilberedningen af maden eller i ekstreme tilfælde få låget eller den keramiske indsats til at revne.

"At låget splintrer er mindre sandsynligt, da det er lavet af hærdet glas, men det er det værste, der kan ske, hvis låget ikke er af god kvalitet," siger Sarah.

Slow cooker-låg har huller til at ventilere dampen, så selvom du låser låget under madlavning, kan din gryde og mad stadig klare sig fint.

"Tjek altid brugervejledningen før madlavning. Den giver de mest relevante oplysninger om netop dit apparat," tilføjer hun.

Sådan bruger du en slow cooker sikkert

Slow cookere tilbereder mad ved lave, konstante temperaturer, hvilket gør dem perfekte til smagfulde supper, mørt kød og saftige kødboller. Selvom de generelt er sikre at bruge, er der visse forholdsregler, du bør tage:

  • Placér den korrekt: Stil slow cookeren på en flad, varmebestandig overflade væk fra brændbare materialer. Undgå at bruge den under overskabe, da dampen kan beskadige skabene.

  • Tjek for revner: Se altid nærmere på slow cookeren for revner eller skader, som kan samle mad og fugt og forhindre korrekt funktion. Brug den ikke, hvis den er i stykker.

  • Vælg den rigtige størrelse: Brug en slow cooker med passende kapacitet til opskriften og fyld den kun til den anbefalede mængde for at undgå spild.

  • Optø kød eller fjerkræ: Ifølge USDA kan tilberedning af frossent kød eller fjerkræ i en slow cooker føre til, at maden optør langsomt, hvilket kan give bakterier mulighed for at formere sig. Brug optøede ingredienser for at sikre jævn tilberedning.

  • Brug den rette temperaturindstilling: Til langtidsmadlavning eller natten over skal du vælge lav indstilling. Brug af høj indstilling i mere end otte timer kan få væsker til at fordampe for hurtigt og føre til, at maden brænder på.

Anbefalet til dig