Frugt kan være lige så sødt som slik. Hvis det afholder dig fra at spise den anbefalede mængde frugt, findes der heldigvis mange frugter med et lavere sukkerindhold, der tilbyder en mild sødme eller en frisk, syrlig smag.
Frugter med mindre sukker indeholder ofte også færre kalorier, men giver stadig de fibre, vitaminer, mineraler, antioxidanter, planteforbindelser og andre gavnlige næringsstoffer, som din krop har brug for.
Af den grund er sukkeret i frugt en sund tilføjelse til kosten, siger den certificerede diætist Natalie Rizzo, der er ernæringsredaktør for TODAY. Det giver kroppen den energi, den har brug for, men på en langt sundere måde end tilsat sukker i slik eller sodavand. Nogle frugter indeholder endda protein.
Dog er sukkeret i frugt mindre koncentreret end det er tilfældet i desserter og drikkevarer, hvorfor nogle mennesker måske ikke føler, at det tilfredsstiller deres sukkertrang, tilføjer hun.
"Hvis det gælder dig, så prøv at kombinere frugt med noget lidt sødere. For eksempel jordbær med mørke chokoladestykker eller et æble med lidt Nutella. Disse kombinationer er stadig sundere end en dessert eller sodavand," siger Rizzo.
En anden mulighed er at opvarme frugt i mikroovnen i 30 sekunder - varmen frigiver dens naturlige sødme og gør den sødere, bemærker Rizzo. Nogle frugter er dog så søde og naturligt sukkerholdige, at de kan bruges som sukkererstatning i bagning.
Hvis det ikke er noget for dig, så finder du her frugterne med mindst sukker:
Bær
1 kop jordbær – 7 g sukker
1 kop brombær – 7 g sukker
1 kop hindbær – 5 g sukker
Bær er fyldt med antioxidanter, der beskytter kroppen. De smager godt for sig selv, i yoghurt eller i smoothies.
Melon
1 kop vandmelon – 9 g sukker
1 kop cantaloupe – 12 g sukker
Vandmelon indeholder mere lycopen - en antioxidant forbundet med lavere blodtryk og reduceret risiko for slagtilfælde - end tomater.
Citrusfrugter
½ grapefrugt – 8 g sukker
1 appelsin – 13 g sukker
1 citron – 1 g sukker
Grapefrugt og appelsiner er rige på C-vitamin, som styrker immunforsvaret.
Kiwi
1 kiwi – 7 g sukker
Kiwi er fyldt med C- og E-vitamin, som er vigtige for hudens sundhed.
Abrikos
1 abrikos – 3 g sukker
Abrikoser indeholder vitamin A, beta-caroten og fibre, der fremmer en sund fordøjelse.
Tranebær
1 kop friske tranebær – 4 g sukker
Friske tranebær er meget sure, men kan tilsættes smoothies, salater eller salsaer for en syrlig smag.
Blomme
1 blomme – 6 g sukker
Blommer har et højt fiberindhold, der hjælper med at holde dig mæt længere.
Papaya
1 kop papaya – 11 g sukker
Papaya kaldes 'livets frugt' på grund af dens mange sundhedsmæssige fordele, herunder særligt for hjertet og fordøjelsen.
Fersken
1 fersken – 11 g sukker
Ferskner er rige på fiber, C-vitamin og kalium og kan nydes friske, i salater eller grillede.