Krydderier, rødder og urter som gurkemeje, ingefær og tamarind bliver traditionelt knust til en tyk pasta med en morter og støder, og derefter indtaget som et shot, en varm drik eller en kølig forfriskning.
Jamu oplevede en genopblomstring under pandemien, da flere begyndte at søge sundhedsfremmende mad og drikke. I dag findes jamu overalt i Indonesien, og unge iværksættere har åbnet caféer som Acaraki og Suwe Ora Jamu.
I USA er der også en spirende jamu-bevægelse. Tidligere blev drikken anset for at være for bitter og salt, men nu er flere indonesisk-amerikanere begyndt at omfavne denne drik fra deres barndom.
Hvad er jamu?
Jamu er lige så indonesisk som nasi goreng (javanesisk stegte ris) og gado-gado (salat med peanutsauce). Men uden for Indonesien er denne ældgamle eliksir ikke særlig kendt.
Man mener, at jamu opstod for mere end 1.300 år siden ved det kongelige hof som en eliksir til et langt liv. Siden da har den fungeret som en naturlig energi-booster, en kur mod sygdomme og en styrkelse af immunforsvaret.
For mange indonesere er jamu mere end en drik. Det er en kulturel, historisk og åndelig hyldest til landets arv og traditioner, skriver mediet Food & Wine.
"Jamu er meget mere end en simpel drik," siger Ibu Lilik, der er urtelæge og har udført jamu-ritualer på The Laguna Resort and Spa i Bali i mere end 30 år.
"Den afspejler Indonesiens rige kulturarv og er en tonic, der er blevet skabt af øens naturlige ressourcer."
Ingredienser som gurkemeje, ingefær, tamarind og citrongræs er grundpillerne i de fleste jamu-opskrifter. De er kendt for deres antiinflammatoriske, fordøjelsesfremmende og foryngende egenskaber, forklarer Lilik.
En nostalgi fra barndommen
Jamu betragtes som et universalmiddel i Indonesien, hvorfor denne drik bliver indtaget af et væld af forskellige årsager.
"Da jeg voksede op, insisterede min mor altid på, at jeg skulle drikke jamu - især kunyit asam (gurkemeje og honning) eller beras kencur (ris og galangal)," siger Ochi Latjuba, medejer af Wayan Restaurant, iføgle Food & Wine.
"Hun mente, det ville styrke mit immunforsvar. De øjeblikke med jamu er en nostalgisk del af min barndom, som er forbundet med min mors omsorg og visdom."
Selvom jamu kan være en tilvænningssag på grund af sin stærke, jordagtige smag, har mange voksne lært at værdsætte den. Shanley Alya Suganda, grundlægger af Djamu i New York, begyndte at lave jamu for venner og familie og satte sig for at gøre drikken mere velsmagende.
"Jeg tænkte: Hvorfor skulle noget så kraftfuldt og gavnligt smage så forfærdeligt?" siger hun.
"Det var mere en straf end en kur. Nu ser jeg det som inspiration til at genopfinde jamu - at bevare dens styrke, mens jeg skaber smage, der tiltrækker folk i stedet for at skræmme dem væk."