Kartoffelmos får 10 gange mere smag, når den koges i denne væske - og det er hverken vand eller mælk

Mad
Foto: Shutterstock
Hvad nu hvis en simpel ændring i måden, du koger kartofler på, kunne forvandle din kartoffelmos til en uimodståelig ret?

Lige nu læser andre også

Kartoffelmos er en klassisk ret, der er elsket af både unge og ældre. Det er nemt at lave og virker næsten umuligt at ødelægge - men der er kartoffelmos, og så er der kartoffelmos.

Der er stor forskel på en kedelig, klistret mos og en glat, smagfuld puré. Og som altid er det de små tricks, man har lært af mormor, der ender med at gøre hele forskellen.

Hemmeligheden bag den perfekte kartoffelmos

Nogle siger, at det hele afhænger af kartoffelsorten (og ja, Bintje er stadig et stort hit i denne forbindelse). Andre sværger til at tilsætte en generøs klat smør eller en sjat fløde for ekstra fylde og smag.

Så er der den evige debat: Skal man mose i hånden eller bruge en blender? De fleste er enige om, at en gammeldags kartoffelmoser giver den bedste konsistens og undgår, at mosen bliver som tapetklister. Alt dette hjælper, men det er stadig ikke nok, hvis du vil lave en virkelig velsmagende mos.

Den hemmelige ingrediens, der gør hele forskellen

Hvad nu hvis det virkelige trick ikke handler om, hvad du gør efter kartoflerne er kogt, men derimod under kogningen? Og nej - vi taler ikke om mælk (selvom det bestemt også er et godt trick) - men noget langt mere smagfuldt.

Tricket? Kog kartoflerne i bouillon. Uanset om det er grøntsags- eller kødbouillon, så tilfører det lag på lag af umamismag og aroma, som trænger ind i kartoflerne under kogningen - og løfter din mos fra kedelig til fantastisk. Det skriver mediet NetMums.

Hvilken bouillon skal man bruge?

Har du travlt, kan du sagtens bruge en god bouillonterning eller bouillonpulver. Vær dog opmærksom på saltindholdet, da de fleste færdiglavede varianter er i forvejen ret salte, så undgå at tilsætte ekstra salt.

Foretrækker du at lave det hele fra bunden, så lav din egen bouillon. Du skal bare bruge en håndfuld grøntsager (gulerødder, porrer, løg), nogle krydderurter (som timian eller laurbærblad), og hvis du vil, kan du også bruge lidt kød eller et kyllingeskrog. Lad det simre i vand i en til to timer.

Når bouillonen er siet, kan den holde sig flere dage i køleskabet - eller fryses ned i portioner, så du altid har den klar, når du får lyst til den ultimative kartoffelmos.

Anbefalet til dig