Kokke ryster på hovedet over måden, vi salter på: Sådan bruger du det korrekt

Af: Mie M.B

|

21/03/2025

Mad
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der er stor forskel på hvilken salt du bruger og til hvad

Lige nu læser andre også

De fleste tyer automatisk til deres sædvanlige saltmærke, men der er gode grunde til at overveje andre typer. Hver type salt har nemlig sine egne egenskaber, som påvirker madlavningen på forskellige måder. Det skriver mediet Delish.

Kosher salt: Denne salt er grov og ujævn i strukturen, hvilket gør den nem at håndtere, da den ikke let smuldrer mellem fingrene. Ifølge chef Abishek Sharma fra New York er kosher salt mindre salt end andre typer, fordi de store krystaller fylder mere. Det betyder, at en teskefuld kosher salt indeholder mindre salt end en teskefuld bordsalt, og derfor er det sværere at oversalte maden.

Bordsalt: De små, fine korn gør bordsalt ideelt til bagning og præcise målinger, men det kan være sværere at styre i madlavningen, da det har en skarp og intens salthed. Chef Cedric Vongerichten anbefaler at reducere mængden til omkring halvdelen, hvis du erstatter kosher salt med bordsalt i en opskrift.

Havsalt: Denne salt stammer fra fordampet havvand og indeholder naturlige mineraler, som giver en kompleks smag. Havsalt bruges ofte som "finishing salt" til at tilføje en sprød tekstur til retter. Emilie Symons fra Los Angeles anbefaler flaky havsalt som Maldon til at give en ekstra saltet sprødhed til maden.

Drop saltkværnen

Selvom friskkværnet peber tilfører smagsdybde, er det ikke nødvendigt at kværne salt. Salt er et mineral, og dets smag ændrer sig ikke over tid, som peber gør. Desuden er kværnet salt vanskeligt at dosere præcist. Brug i stedet en saltkrukke, hvor du nemt kan tage en knivspids eller måle den ønskede mængde.

Salt undervejs – ikke kun til sidst

Mange har tendens til at vente med at tilsætte salt til sidst, men det er en fejltagelse, hvis man vil opnå optimal smagsudvikling. Jacob Mendros fra Prima Italian Steakhouse forklarer, at lagvis saltning opbygger smagsdybde, og at det er vigtigt at smage løbende undervejs. På den måde kan du justere, inden retten bliver for salt.

For kød anbefales det at salte på forhånd, så saltet kan trænge ind i kødet og fordele sig jævnt. Stivelsesrige ingredienser som pasta og kartofler bør også koges i saltet vand for at opnå en gennemtrængende smag.

Reducerede saucer kræver forsigtighed

Når du reducerer en sauce, fordamper vandet, men saltet bliver tilbage. Det betyder, at smagen kan blive alt for salt, hvis du tilsætter for meget i starten. Tilsæt derfor salt i små mængder undervejs og juster til sidst, når saucen har nået den ønskede konsistens.

Anbefalet til dig