Laksen har særlig udfording, mange ikke kender: Spis disse tre fisk i stedet

Af: Lucas Andreas

|

27/03/2024

Mad
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Selvom laksen er en favorit herhjemme, er der en særlig udfordring.

Lige nu læser andre også

En nylig undersøgelse, offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature, kaster nyt lys over, hvordan vores valg af fisk påvirker både vores sundhed og miljøet.

Forskerne bag undersøgelsen peger på, at vi kunne gavne både vores egen sundhed og klodens velbefindende ved at foretrække mindre fiskearter såsom ansjoser, sardiner, og makrel frem for opdrættet laks.

Det viser sig, at når mindre fisk som ansjoser og sild ender som foder til opdrættede laks, mister vi et væld af væsentlige næringsstoffer. "Det er langt mere fordelagtigt og bæredygtigt at indtage disse fiskearter direkte," forklarer videnskabsfolkene.

Disse små fisk er nemlig rige på vigtige næringsstoffer som calcium, B12, og omega-3 fedtsyrer – stoffer, der i stor grad går tabt i processen med at opdrætte og konsumere laks.

Undersøgelsen afslører, at seks ud af ni essentielle næringsstoffer findes i markant højere koncentrationer i de små fisk end i laks: calcium-niveauet var eksempelvis fem gange højere, jod fire gange højere, og både jern, omega-3, vitamin B12, og vitamin A over 1,5 gange højere.

Mens laks indeholder højere mængder af zink og selen, henviser forskerne til, at dette skyldes andre ingredienser i laksefoder, hvilket tyder på fremskridt indenfor opdrætsindustrien. Dog understreger de, at forbrugere, der ønsker at støtte bæredygtig vækst i sektoren, samt forbedre deres helbred, bør overveje at vælge vilde fiskearter som sardiner, makrel, og ansjoser.

Forskerne argumenterer også for, at en direkte konsumption af en tredjedel af de fisk, der i dag anvendes til foder, ville være den mest effektive måde at maksimere indtaget af marine næringsstoffer på. "Ved at prioritere nærende fisk og skaldyr til mennesker fremfor dyrefoder, kan vi både forbedre vores diæter og støtte havets bæredygtighed," siger James Robinson fra University of Lancaster.

Denne tilgang kunne også spille en kritisk rolle i at adressere den globale mangel på næringsstoffer. Ved at optimere udnyttelsen af tilgængelige ressourcer kan vi nære verden mere bæredygtigt. Mens opdrættet laks stadig anses for at være en fremragende ernæringskilde, er det tydeligt, at en strategisk genovervejelse af, hvordan vi anvender foderingredienser, er påkrævet for at sikre en sund fremtid for både mennesker og planeten.

Anbefalet til dig