For mange er det en del af vores morgen at stå op og spise et stykke brød. I mange lande er det almindeligt at drikke en kop kaffe sammen med brød, som fås i mange varianter.
Men selvom brød er en billig fødevare, der mætter og er en del af en tradition i mange lande, er det ikke det bedste valg, hvis man har problemer med stofskiftet eller er ved at udvikle dem. Faktisk kan det være selve årsagen til problemerne.
Endokrinologen Francisco Óscar Rosero Olarte påpeger, at nogle af de ingredienser, brød indeholder, kan være skadelige og forårsage stor skade på fordøjelsessystemet.
I en af sine populære videoer på sociale medier forklarer han ifølge mediet Greenvibe, at hvedemel — en af de mest almindelige ingredienser i brød - indeholder azodicarbonamid og benzoylperoxid, der er to stoffer, som forstyrrer stofskiftet, forårsager betændelse og skader tarmens mikrobiota og slimhinde. Det er grunden til, at man kan føle sig oppustet eller tung uden at være det.
Andre skadelige stoffer er mængden af sukker og - i nogle tilfælde - kunstige farvestoffer, som bruges til at give smag eller dekorere brødet. Et godt alternativ kan være surdejsbrød, men kun hvis det er ægte og 100 procent naturligt surdej.
På den anden side understreger ernæringsekspert Daniela Vizcarra i en video på TikTok, at man godt kan spise fuldkornsbrød eller naturligt surdejsbrød, hvis det vælges bevidst - men det skal kombineres med andre ingredienser, der giver kroppen næring og ikke kun forarbejdede kulhydrater.
Ofte giver brød en midlertidig mæthedsfornemmelse, men det nærer ikke kroppen tilstrækkeligt. Hun anbefaler derfor at kombinere en lille portion brød med frugt, som f.eks. avocado, og en proteinkilde som æg.
Det bedste er dog, at du undlader at spise brød dagligt og i stedet udskifte det med andre alternativer.
Andre alternativer til brød
Ud over de kendte alternativer som ristet brød, findes der andre muligheder med helt naturlige og lokale produkter, som kan give mere energi fra morgenstunden og bidrage til at ændre din kost. Dr. Rosero anbefaler blandt andet:
Yam, kartofler og kassava (maniok): Spis dem altid kogt - ikke stegt. De indeholder stivelse, som giver energi.
Arepa eller hjemmelavede majstortillas.
Ris: Gerne fuldkorn, kombineret med proteiner som æg.
Cristina Plaza, der er ernæringsekspert fra Universidad Autónoma de Madrid, anbefaler også følgende alternativer uden brød:
Frisk eller halvlagret ost, røræg og kaffe
En skål korn uden tilsat sukker: havregryn, majsflager, quinoa, tørret frugt eller frø - serveret med yoghurt eller mælk
Fransk omelet med svampe og ost
Grøn smoothie med spinat, banan, mandelmælk og chiafrø