Professionel kok raser: "Det har ingen plads i et køkken"

Af: Mie M.B

|

08/05/2025

Mad
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ifølge kokken er det en kulinarisk katastrofe

Lige nu læser andre også

Den står i supermarkedet og lokker med sin praktiske skruelåg og ordet “cooking” på etiketten. Men bag facaden gemmer sig ikke en god ven i køkkenet – snarere tværtimod. Den såkaldte madlavningsvin er, ifølge professionelle kokke, en kulinarisk katastrofe, du bør holde dig langt fra. Det skriver Delish.

For det første er der saltet. Madlavningsvin må i følge lovgivningen indeholde mindst 1,5 % salt – og det er ikke småting. Bruger du bare en halv kop til en middagsret, tilsætter du over 700 mg ekstra natrium. Det svarer til cirka en tredjedel af det daglige anbefalede indtag. Og det værste? Det smager ikke engang godt.

Producenterne anvender ofte billige basisvine, som de spæder op med sukker og konserveringsmidler. Resultatet er et produkt, der gør din mad mere syntetisk end lækker. “Det gør din mad værre; jeg ville hellere undvære vin end at bruge madlavningsvin,” udtaler den professionelle kok Gabby Romero.

Men der findes undtagelser – de asiatiske varianter som mirin og Shaoxing, der er lavet på risvin og løfter dumplings og stir-fry til nye højder. Men almindelig druebaseret madlavningsvin har ifølge Romero ingen plads i et seriøst køkken.

Alternativet? Brug almindelig drikkevin, gerne en prisvenlig en af slagsen, du selv har lyst til at drikke. Skal du kun bruge lidt, så frys resten i en isterningebakke til næste opskrift. En anden mulighed er vermouth – en forstærket vin, der holder sig i op til en måned i køleskabet og ikke indeholder salt.

Så næste gang du står med grydeskeen i hånden: Drop madlavningsvinen. Din gane og dine smagsløg vil takke dig.

Anbefalet til dig