Så meget bør du egentlig skylle dine ris: Det vil overraske de fleste

Af: Lucas A

|

28/07/2025

Mad
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er en vigtig del af tilberedningen.

Lige nu læser andre også

Selvom ris ofte opfattes som en ren og ufarlig fødevare, kan den indeholde spor af uorganisk arsen samt rester af pesticider, der stammer fra dyrkningen.

Den ellers så uskyldige basisvare i mange hjem er dermed ikke helt uden risici, og af den grund anbefales det, at man skyller dem grundigt inden brug.

Det er dog meget forskelligt, hvordan og hvor grundigt, det bliver gjort.

En gammel tommelfingerregel lyder på, at man skal skylle, indtil vandet ikke længere er grumset.

Det går meget pænt i retning af eksperterne der, ifølge mediet acantorevista, anbefaler, at ris skylles fire til seks gange, indtil vandet bliver klart.

Skylningsprocessen fjerner blandt andet støv, overfladestivelse, pesticidrester og en del af det uorganiske arsen.

Kan også lægges i blød

En endnu mere effektiv metode indebærer, at risene lægges i blød i mindst 30 minutter, hvorefter vandet kasseres, og risene skylles igen.

Ved at anvende denne fremgangsmåde kan man reducere mængden af skadelige stoffer yderligere.

Ris er særligt udsat, da planten vokser i oversvømmede marker, hvilket fremmer optagelsen af tungmetaller.

Uorganisk arsen er kendt for at kunne ophobes i kroppen og forbindes med alvorlige helbredsmæssige konsekvenser såsom kræft, hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og skader på nervesystemet.

Visse pesticider, der anvendes under risdyrkning, har desuden vist sig at kunne forstyrre hormonsystemet og påvirke fertilitet samt fosterudvikling.

Ris er ikke den eneste kilde til uorganisk arsen. Kornsorter som brune ris, hvede og havre kan også indeholde tungmetaller, dog i mindre koncentrationer.

Ved at veksle mellem forskellige kilder til korn i kosten og følge anbefalingerne til skylning, kan man reducere risikoen for uønsket ophobning i kroppen og samtidig opretholde en sund og varieret kost.

Anbefalet til dig