Kartofler er en fast bestanddel i mange danskeres hjem – fra mos til ovnbagte kartofler.
Men vidste du, at de under bestemte forhold kan blive farlige?
Ifølge ernæringseksperten Pablo Ojeda bør kartofler smides ud, hvis de viser ét bestemt tegn.
På det spanske tv-program Más Vale Tarde advarede Ojeda ifølge Express:
"Når kartoflen allerede har blomstret, skal den smides ud."
Selvom små spirer ikke nødvendigvis er problematiske, kan blomstrende kartofler indeholde farlige niveauer af solanin – et giftstof, der kan forårsage kvalme, opkast og diarré.
Blomstring er ikke det eneste advarselstegn.
Kartofler, der har grønne pletter eller er begyndt at udvikle små tomatlignende frugter, bør også kasseres.
Disse tegn indikerer et højt indhold af solanin, som ikke kun kan skade, hvis det indtages, men også kan frigives til luften fra rådne kartofler i et lukket rum som en kælder.
Desuden er kartoffelvinen og blomsterne ligeledes giftige.
Selv kontakt med planten kan føre til hudirritation som kløe og hævelse, mens indtagelse kan medføre alvorlige forgiftninger.
Sådan opbevarer du kartofler sikkert
For at undgå solaninophobning anbefaler eksperter at opbevare kartofler mørkt, køligt og godt ventileret.
Fjern straks blomster, hvis de begynder at dukke op, da det også hjælper planten med at fokusere sin energi på knoldene – den del, vi spiser.
Kartofler er en alsidig og næringsrig fødevare, men det er vigtigt at håndtere dem med omhu.