Æg er en hyppig anvendt fødevare i køkkenet. Men hvad bør man gøre med skallerne? De fleste smider dem bare ud, men faktisk har æggeskaller mange gode egenskaber, som man bør udnytte.
Dette skriver mediet Sosialnytt.
Gode næringsstoffer
Hvis du blander dine æggeskaller sammen med kompost eller gødning, vil det betyde, at du tilfører nogle vitale næringsstoffer til jorden og dermed dine planter. Æggeskaller består nemlig af calcium, hvilket dine planter vil elske.
Dræning
Hvis du placerer æggeskallerne på bunden af dine krukker under jorden, vil det give dine planter bedre vækstbetingelser, da vandet bedre kan løbe igennem.
Calcium til dine grøntsager
Vanskeligheder med at dyrke tomater, auberginer og peberfrugter? Problemet kan være calciummangel. Ved at integrere æggeskaller direkte i jorden frigives calcium gradvist, hvilket giver dine grøntsager en god chance for at blive både større og mere smagfulde.
En naturlig sneglebarriere
Snegle bryder sig ikke om at krydse knuste æggeskaller. Strø dem ud omkring dine planter, og beskyt dem mod både den frygtede brune snegl og andre skadedyr uden brug af kemikalier.
Holder hjorte væk
Ligesom med sneglene kan æggeskaller rundt om dine blomsterbede holde hjorten væk. Hjorten ikke er nemlig fan af æggeskallernes lugt.
Anvend æggeskallerne som små plantekrukker
Omdan æggeskaller til charmerende små økologiske krukker for dine små spirer.
Fuglemad
Calciumindholdet i æggeskallerne gør skallerne til en fremragende kilde til fugleføde.
Påvirkning af jordens pH-værdi
Ønsker du at manipulere med farven på dine hortensiaer fra blå til lyserød? Æggeskaller kan hjælpe med at justere jordens pH-værdi og dermed påvirke blomsternes farve. Hortensiaen bliver blå ved sur jord og lyserød ved alkalisk jord.
Kompost
Smid dine knuste æggeskaller i din kompost!
Så næste gang du bruger æg i køkkenet, tænk på de mange måder, hvorpå du kan genbruge skallerne!